Çağlan Tekil: “Şebnem Ferah müziği, kalp acıtan sözlere sahip rock müziktir”

okuma süresi 2 dakika
Çağlan Tekil, Şebnem Ferah'ın doğum gününde, onun "en iyi şarkı sözü yazan kadın vokali" olduğunu düşündüğünü söyledi. "İyi ki tanıdığım, çok mu çok sevdiğim, büyük hayranı olduğum biri o. İyi ki doğmuş ve iyi ki hayatımıza dokunmuş..."u da ekledi.

Şebnem Ferah olmadan günümüz müziğini nasıl okurduk?

Günümüz müziğini yine aynı okurduk ama bahsettiğimiz Türk rock müziği ise bugünkünden farklı bir yerde olacağı kesin. Türkiye’de müzik endüstrisi o kadar geride ki, 5 yıl boyunca bu kız İstanbul’un en önemli rock barlarında şarkı söyledi, hiçbir müzik yapımcısı da bir albüm anlaşmasıyla yanına gitmedi. Müzik şirketlerinin başına finansçıları koyarsan da böyle olduğumuz yerde debelenip dururuz. Şebnem’in ilk albümünü yayınlaması kendi çabasıyla ve Sezen Aksu’nun yardımıyladır, hiçbir yapımcı üzerinde hak iddia edemez. Bu kadın, kadın başına, bu ülkede sentetik pop müziğin zirvede olduğu bir dönemde, rock alanında hiçbir benzer kadın örneği yokken gitar çalıp, şarkı yazıp söyledi. Sadece kadın rock müzisyenlerinin değil, kendi şarkılarını yazıp söyleyen yüzlerce rock grubunun yolunu açtı, onlara sanatsal özgürlük cesareti verdi.

Sizin için vazgeçilmez Şebnem Ferah şarkısı hangisi? Neden?

Hiç düşünmemiştim ama herhalde ‘Nefessiz Kaldım’ olur. Altyapısındaki drum’nbass ritmi, aksak davul yürüyüşü, karambolvari gitar solosu ile bilindik Şebnem Ferah şarkılarından bile farklı. Sözleri de mükemmel tabii ki. Ne yazık ki konserlerinde çalmıyor.

Daha neler beklediniz Şebnem Ferah’tan? Yükselen bir grafik mi müzisyenliği sizce?

İlk iki albümünde bir arayış içinde olduğundan bahsedilebilir ama sonrasındaki çalışmalarında artık kendi özgün soundunu oluşturmuş bir isim Şebnem Ferah. Şarkılarından vokalini çıkartın, o haliyle bile çalanın bir Şebnem Ferah şarkısı olduğunu anlayabilirsiniz. Bunda yıllardır aynı grup elemanlarıyla çalışmasının da etkisi var elbette. Şarkı sözü yazarlığında son yıllarına bakarak rahatlıkla “usta” sıfatını hak ettiğini söyleyebilirim. Türkiye’nin en iyi kadın şarkı sözü yazarı olduğunu düşünüyorum. Bırakın bir şarkı sözünde kullanmayı, günlük hayatta bile kullanılması zor kelimeleri öyle ahenkle yerine oturtuyor ki, şaşıp kalıyorsunuz.

Hiç Şebnem Ferah dinlememiş birine, onun müziğini nasıl tarif ederdiniz?

Kalp acıtan sözlere sahip rock müzik.

Bugün doğum günü. Nasıl kutlamak istersiniz?

İyi ki tanıdığım, çok mu çok sevdiğim, büyük hayranı olduğum biri o. İyi ki doğmuş ve iyi ki hayatımıza dokunmuş…

About The Author

Diğer yazılar

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.