8. SineMardin Uluslararası Mardin Film Festivali

okuma süresi 4 dakika
Masal şehir Mardin’de 8. kez düzenlenecek “SineMardin Uluslararası Mardin Film Festivali”, bu yıl serüvenine 31 Mayıs’ta başlıyor. 7 Haziran’a dek sürecek gösterimler ve sinema dolu etkinlikler Mardinliler, çevre illerden izleyiciler ve festivalin özel konukları başta olmak üzere, Türkiye’nin dört bir köşesinden gelen film meraklılarına unutamayacakları bir hafta sunacak!

Masal şehir Mardin’de 8. kez düzenlenecek “SineMardin Uluslararası Mardin Film Festivali”, bu yıl serüvenine 31 Mayıs’ta başlıyor. 7 Haziran’a dek sürecek gösterimler ve sinema dolu etkinlikler Mardinliler, çevre illerden izleyiciler ve festivalin özel konukları başta olmak üzere, Türkiye’nin dört bir köşesinden gelen film meraklılarına unutamayacakları bir hafta sunacak!

Festival bu yıl Türkiye sinemasının son örneklerini, dünya sinemasının etkileyici yapımlarını, bölge sinemasının kendine has çizgisiyle tanınmış film insanlarını bir hafta boyunca Mardin’de buluşturuyor.

Açılış Filmi “Kelebeğin Rüyası” 

Mardin’in iyi tanıdığı bir figür olan Yılmaz Erdoğan’ın bu yıl iki şairin gerçek hayatından esinle çektiği “Kelebeğin Rüyası” isimli filmi, festivalin açılış filmi. Gösterime oyunculardan Mert Fırat ve Belçim Bilgin de katılıyor. Vizyonda kaldığı sürece konuşulan, tartışılan bir film olan “Kelebeğin Rüyası”, festival izleyicisinin karşısına “açılış filmi” olarak çıkacak.

kelebeginruyasi

Odak: “Mülteci olmak”

İltica, “bir yere kaçmak, sığınmak” manasına gelir. Mülteci kelimesini bu coğrafyadaki herkes, yıllardır iyi biliyor. SineMardin’in odağında da bu var: Mülteci olmak. SineMardin festivalin üçüncü yılından bu yana, “komşu” saydığı coğrafya ve memleketlerle bir iletişim kurmayı murat ediyor. Bu muradın da çok yakın muhatapları var; 2008’de “Başkasının Acısına Bakmak” odağı, bu sene “Mülteci olmak” fenomenine yöneliyor. Daha yakından bakıyor; sinemayla.

Mülteci yönetmenlerden, mülteci hayatları anlatan filmlere; mülteci olma haline farklı, politik, hatta mizahi bir üslupla yaklaşan filmlere, bu yılın programında sınırların arasında ve ötesine bakan birçok yapım gösterilecek. Karzan Kader’in Bekas, Mania Akbari’nin Tahran’dan Londra’ya ve 20 Parmak’ı, Yaşar Oktay’ın Suriyeli Gelinler, Riad Ashmar’ın Aitu, Ümit Kıvanç’ın Ağlama Anne, Güzel Yerdeyim, Selim Evci’nin Rüzgarlar filmleri Mülteci Olmak programında gösterilecek filmlerden bazıları.

umitkivanc

Meksika ve Avusturya Sineması

Minik hayat hikâyelerini karakterlerini derinleştirerek, etkileyici bir biçimde aktaran geleneği ile Meksika Sineması’nın önemli örnekleri Mardin’de izleyiciyle buluşacak. Odin Salazar Flores’in Eşekler, Fernando J. Leon’un Zebra, Gabriel Guzman S.’nin Çin İşi isimli filmleri bu yıl “Meksika Sineması” bölümünde gösterilecek.

zebra

Avrupa Sineması’nın en önemli yönetmenlerini çıkaran, insanın içeriye ve dışarıya yolculuğunu anlatan filmleriyle Avusturya Sineması’nın son örneklerinden Persona Plajı (Georg Tiller), 1+8 (Angelika Brudniak, Cynthia Madansky) ve Nova Hota Yolunda (Dariusz Kowalski) SineMardin programında olacak! Yönetmenler Angelika Brudniak ve Cynthia Madamski’nin katılımıyla gerçekleşecek gösterim, ülkelerinin kıyısında yaşayanlarla geçirilen, deneyim kazandıran şiirsel anların bir birikimi olan ve sınırın iki yanındaki insanları bölen ve birleştiren etmenleri ele alıyor ve kimlik, özdeşleşme ve “hayalî bir topluluk” olarak ulus sorularını da gündeme getiriyor.

Akbari, Onur Ünlü, Ümit Kıvanç…

İran’da kadının sesinin ve adının var olabilmesi için uğraşan hayat hikayesiyle ve sinemasıyla önemli bir sinemacı ve video sanatçısı Mania Akbari Mardin’e geliyor. Akbari, Tahran’dan Londra’ya ve 20 Parmak filmlerinin SineMardin’deki gösterimine katılacak ve ardından izleyiciyle söyleşecek.

Türkiye’den son dönem örneklerin gösterileceği programda yer alan filmlerin ekipleri de festivale konuk oluyor. Sen Aydınlatırsın Geceyi filminin yönetmeni Onur Ünlü ve oyuncular Ali Atay, Serkan Keskin ve Ahmet Mümtaz Taylan; Zerre filminin yönetmeni Erdem Tepegöz ve ekibi; Küf filmi ile Ali Aydın; Rüzgarlar ile Selim Evci ve başrol oyuncusu Mediha Didem Türemen; FerahFeza ile Elif Refiğ; Aziz Ayşe ile Elfe Uluç bu isimlerden birkaçı…

SineMardin’de ayrıca, Nilgün Öneş Senaryo Yazımı; Hasan Kaçan Mizah, Edebiyat ve Sinema; Veysel Berk Wallit! ve Ümit Kıvanç Belgesel Sinema ve Gerçeklerden Bahsetmek konularında söyleşiler gerçekleştirecek. Ümit Kıvanç’ın söyleşisinden önce Roboski üzerine yaptığı Ağlama Anne Güzel Yerdeyim belgeseli de izleyiciyle buluşacak.

senaydinlatirsingeceyi

Mardin’de ‘Keşke’ Duvarı! 

Günümüzün en inovatif mobil uygulama fikirlerinden biri, Wallit!, SineMardin’de festival takipçilerinin “Keşke…” ile başlayan cümlelerine duvar olacak. ABD’de Silikon Vadisi’nde kurduğu Wallit! şirketi ile isminden sıkça söz ettiren Veysel Berk, hem “Milyon Dolarlık Yolculuğun Hikâyesi” olarak nitelendirdiği serüvenini anlatacak; hem de mobil Wallit! uygulamasını Mardin’de bir duvarda hayata geçirecek. Dinamik ve orijinal bir fikrin nasıl destek bulduğunun ve takip edildiğinin güzel bir resmi olan Wallit! hikayesi, genç sinemacılara fikirlerinin peşinden gitmek konusunda başarılı ve ısrarcı bir örnek olması açısından da önemli…

SineMardin Şehrin Her Yerinde!

Sanatsal içeriği CerModern tarafından hazırlanan; festival başkanlığını Helün Fırat’ın, program yönetmenliğini Zihni Tümer’in gerçekleştirdiği 8. SineMardin bu yıl SineMardin Gösteri Salonu, Kırklar Kilisesi, Mardin Müzesi ve Dargeçit’te sunacak programını…

kirklarkilisesi

About The Author

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.