8 Şubat İyi Tarih – “Hadi gülümse”
okuma süresi 2 dakikaBaşlıktaki tırnak içinde yazılı olandan, bugüne dair bir Sezen Aksu yahut Kemal Burkay beklentisi yarattığımızın farkındayız. Fakat “iyi”lik bağlamında kısır bir gün bugün. Tarihin iyi hanesine yazacağımız şeyler her gün karşımıza çıkmıyor yazık ki. Sürekli söylüyoruz, daha da söyleyeceğiz; elbirliğiyle bir geleceği güzel kılmak mümkün. 2050’de biri “tarihte bugün”e bakarken, daha çok “iyi” şey görsün, içi bizimkinden daha çok ferahlasın istiyoruz. Bunu da bir partizanlıkla söylemiyoruz. En içten diliyoruz. Herkes kendi kapısının önünden mesul olsun, yeter. Hevesimiz gülümsemek velhasıl.
1870’te bugün Kız Öğretmen Okulu “Dar-ül Muallimat” açılmış. Malum “muallim” öğretmen demek. “Dar” ise, kapı demek. Yani ki “öğretmenler kapısı” açılmış, ne iyi olmuş. Sınava mukabil 32 öğrenci almış okul. Kadınların sosyal hayata girmesi ne kadar zorluklarla olmuş. Bunu herkesin uzun uzadıya düşünmesini talep etmek alıklık mı olur?
1922’de Gaziantep’te, Gazisancak adlı yerel gazete çıkmaya başlamış. 1925’e kadar yayın hayatını sürdüren gazete, 285 sayı çıkmış. Resmi görüşümüz, yerel basını desteklemektir. Sadece yerel basını değil, yerel spor liglerini de. Daha çok yaşasınlar, daha çok var olsunlar. Ki biz de onların yaptıklarına bakıp iç geçirelim.
1922’de Birleşik Amerika Başkanı Warren G. Harding, ilk radyoyu Beyaz Saray’da tanıtmış. Bu haberin iyi mi, kötü mü olduğundan aslında şüpheliyiz. Televizyona dair haberlerde bu şüphelerimiz biraz daha katlanıyorsa da, radyonun temelde “kötü” bir şey olmadığına da kaniyiz. O küçük kutudan kulağımıza çarpan sesleri unutmak ne mümkün?