14 Şubat İyi Tarih – Yine mi güzeliz, yine mi çiçek?
1876’da bugün Alexander Graham Bell, telefon patenti için başvurmuş. Bu patent lafzı ne zaman geçse bizim aklımıza Tesla geliyor, onu bir kalem geçelim. Graham Bell’in yaptığı şüphesiz mühim ama insan bazan düşünmüyor değil; “telefon olmasa ne olurdu ki?” diye. “Cep telefonu olmadan önceki zamanlar” artık bir reklam malzemesi de oldu fakat artık bilmeliyiz ki, cep telefonusuz bir dünya görmemiş nesiller epey büyüyor. Onların Graham Bell’e daha çok teşekkür borcu vardır belki?
1946’da ilk genel amaçlı elektronik bilgisayar ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Computer), Birleşik Amerika’daki Pensilvanya Üniversitesi’nde tanıtılmış. Bu habere heyecanlandığımızı saklarsak çok belli olur, değil mi? O zaman yalana hacet yok, heyecanlandık. Ehlikeyif teknolojiye düşman değildir, abartılmasından hoşlanmaz.
1951’de İdil Biret, 10 yaşında Paris’teki ilk piyano resitalini vermiş malum olduğu üzere İdil Hanım, memleketin “harika çocuk”larındandır. Bir dönem bu sıfat, çok mesnetsiz yerlerde kullanılmıştı, hatırlayan olacaktır. Biret gibi yeteneklerin bu sıfatla anılmasından yanayız. Ve ehlikeyif bir Chopin bestesi eşliğinde de rakı içer.
1955’te İzmir Alsancak limanının temeli atılmış. Bu da gayet iyi bir haber. İçinde epey ehlikeyfin yaşadığını bildiğimiz ve sevdiğimiz memleket İzmir’in güzel denizine bir selam etmeyi borç biliriz.
İşte çok güzel bir haber. İçinde şahane bir rakı bir sahnesi olan o filmin, Fatih Akın’ın Duvara Karşı’sının güzel haberi. 2004’te bugün o film Berlin Film Festivali’nde en iyi film seçilmiş ve “Altın Ayı” almış. Aferin hepsine. Önce Akın’a, sonra Ünel’e, Kekilli’ye, festival komitesine.