26 Şubat İyi Tarih – Ehlikeyif haset etmez…
okuma süresi 2 dakika1870’te Birleşik Amerika’da, New York’ta ilk metro çalışmaya başlamış. Ehlikeyif, defaatle söylediğimiz üzere, raylı seyahati sever. Demiryolunu, tramvayı, metroyu sever. Moskova metrosuna özenir, memleketin metro haritasıyla New York’u mukayese ettiğinde hicap duyar. Haset etmez ama. Ehlikeyif hicap eden ama haset etmeyendir.
1925’te Fransızların yönetiminde bulunan tütün rejisinin (tekelinin) 1 Mart 1925’ten itibaren lağvedildiğine ilişkin yasa TBMM’de kabul edilmiş. Bu da ehlikeyfi bilhassa ilgilendiren bir haber. Biz tekellerden çok anlamayız, paradan anladığımız da söylenemez. Velakin memleketin içkisinin ve tütününün başkalarının elinde olmasına gerek yok. Bu kadarına aklımız eriyor.
1985’te Tarık Akan 35. Berlin Film Şenliği’nde “Jüri Özel Ödülü”nü kazanmış. Ödül, Zeki Ökten’in yönettiği Pehlivan adlı filmdeki rolüyle verildi. Ancak, Tarık Akan pasaport verilmediği için ödül almaya gidememiş. Şimdi bu “iyi” mi, “kötü” mü? Berlin’den ödül şüphesiz ki iyi haber. Ama ya gidememek? Pasaport verilmemesi? Yahu diyoruz, yahu! Ne saçma.
2004’te Birleşik Amerika, 23 yıldır sürdürdüğü Libya’ya seyahat yasağını sona erdirmiş. Bütün yasakların sona ermesini iyilik olarak kaydediyoruz. Hele seyahat özgürlüğünün kısıtlanmasını da aşırı saçma buluyoruz. Aferin Amerika’ya, 23 yıllık hatanın neresinden dönsen kârdır.
1802’de Fransızların “haklı” olarak övündüğü bir isim, Victor Hugo doğmuş.
1951’de memleketin en mühim zekâlarından biri olan Ferhan Şensoy doğmuş. İyi ki doğmuş.