Bir Sevene Sorduk: Kıvanç Koçak

okuma süresi 3 dakika
İletişim Yayınları'nın dinamosu Kıvanç Koçak, ısrarlarımıza dayanamadı ve soruları yanıtladı. Kötü mü etti?

1978, Ankara doğumlu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Üniversite yıllarından itibaren türlü çeşitli yerlerde yazıyor; kitap derliyor, çeviri yapıyor. İletişim Yayınları’nda editör, Birikim’in yayın kurulunda. 

Rakıyı ilk kaç yaşınızda tattınız? Nasıldı?

İlk tadışım evimizin mutfağında; babamın bitirdiği bir kadehin dibinde kalmış azıcık kısmı gizlice kafama dikivermiştim. “Bu içilir mi be?” duygusu kalmış aklımda. Kendimi bilerek içişim lise yıllarında; “Büyüdük lan biz” efelenmesi işte. O seferki tat kalmamış aklımda. 

Ne sıklıkla rakı içersiniz?

Çok sık değil. Ama bazı zamanlarda üst üste üç-dört gün içtiğim de olmuyor değil. “Canım gerçekten isteyince” cevabı en iyisi herhalde. 

Rakınızı nasıl içersiniz?

Dubleden biraz çok, sulu, iki buzlu. Esas tercihim de Kulüp’tür. Heyhat, her yerde bulunmuyor. 

Mümkün olsa kiminle rakı içmek isterdiniz?

Kafka, Camus, Kempes, Zidane. Üç-dört isim daha sayarım ama bu saydıklarımın bile rakıyı kaldırıp kaldıramayacağından emin değilim.   

Rakının yanında en çok sevdiğiniz meze hangisi?

Deniz börülcesi, peynir, fava. Patlıcan ama közde; kabukları temizlenecek, ortası yarılıp koca bir parça tereyağ bırakılacak. 

En sevdiğiniz rakı masası arkadaşınızı söyler misiniz?

Ta ortaokuldan arkadaşım avukat Tolga Üstündağ. Zaten ilk rakıyı da onunla içmişimdir.   

Rakıdan başka hangi içkileri seversiniz?

Yakın zamanda konyak ve viskiyle daha çok içli dışlı olmaya başladım. Birayı da çok aramam ama özellikle farklı farklı markaları denemeyi severim.  

Meze yapar mısınız?

Yok, daha neler. 

Rakıyı bir duyguya benzetseniz hangisi olurdu?

Rakı, içenin ruh haline en çok uyan içkidir o yüzden tek bir duyguya benzetilemez aslında. Siz neyseniz, rakı odur: Sinirliyken içince öfkeyi daha da kabartabilir, neşeli bir günde içilen rakının muhabbetine doyum olmaz.

Hangi ortamda rakı içmeyi tercih edersiniz?

Meyhanede, dostlarla. Yalnızken rakı içmem mesela ya da bir barda, kokteylde rakı içmem.

“Aslan yattığı yerden belli olur” derler ya, rakının yatağı da meyhanedir. (Hadi biraz torpil yapalım, iyi ocakbaşı da aynı işlevi görebilir.)

Rakı ile en sevdiğiniz şarkı hangisi?

Özel bir şarkı yok doğrusu ama her durumda rakıyla sanat müziğinin iyi gittiğini İsviçreli biliminsanları bile kabul edecektir herhalde. 

Hiç tatmamış birine rakıyı nasıl tarif edersiniz?

Alışınca seveceksin! 

Rakı bir insan olsa adı ne olurdu?

Tevfik. Sebebim de Neyzen Tevfik’e atfedilen bir hikâye: Mustafa Kemal, Neyzen’in çok iyi içtiğini duymuş, birlikte içmeye davet etmiş. Neyzen, uzun uğraşlardan sonra teklifi kabul etmiş. Atatürk’ün rakısı gelmiş, Neyzen’e “Siz nasıl alırsınız?” diye sorduklarında bir tas istemiş, rakı şişesini komple tasın içine boşaltıp, içine güzelce ekmek doğrayıp kaşıklamaya başlamış. Rakıya bu kadar muhabbet gösteren adamın adını rakıya vermek iyi olurdu. 

Rakı sofrasından neleri uzak tutmalı?

Çok tanımadığın insanları, hesaplaşmaları.   

Ne olacak bu memleketin hali?

Olduğu kadar be ciğerim…

About The Author

Diğer yazılar

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.