Bir Sevene Sorduk: Mehmet Said Aydın
okuma süresi 4 dakika12 Eylül 1983 Diyarbakır doğumlu. Kızıltepeli. İki şiir kitabı var. BirGün’de yazıyor, Açık Radyo’da edebiyat üzerine konuşuyor. Büyükkeyif editörü.
Rakıyı ilk kaç yaşınızda tattınız? Nasıldı?
Babam güzel rakı içer. Diyarbekir’de Turistik Otel’de içmiş olmalıyım ilk. Yan masada Japon turistler varmış, çok kalabalık bir masaymış bizimki de. Yan masadan bizim masaya habire rakı kadehi kaldırıyorlarmış, bizimkiler geç fark etmişler benimle eğleştiklerini. Biraz uğraşmışlar ayıltmak için. Rakıyla ilk temasım net aslında. O gün bugün bir şekilde oldu hayatımda.
Ne sıklıkla rakı içersiniz?
İptila düzeyinde olmadı hiçbir zaman. Ama bazı zamanlar sık başvurduğum doğrudur. Rakıyı değil, masasını seviyorum ben. Eğer masa mümkünse, rakıdan kaçmam. Zaman mefhumu da çok belirleyici olmaz o durumlarda.
Rakınızı nasıl içersiniz?
Duble, az sulu, buzlu. Suya da buz atarım.
Mümkün olsa kiminle rakı içmek isterdiniz?
İsim çok ama Feridun Nâdir üstat bana bu soruyu sorduydu BirGün’deki “Rakı Beyazı” isimli müstesna köşesi için. Orada Fairuz (Feyruz demişim sayalım) adını vermiştim. Halen de hayatta aslında ama çok yaşlanmış olmalı. Keşke mümkün olsaydı da, sesiyle savaşa mola verdirme kudretine sahip o kadınla rakı içebilseydim. Onun dışında çok sevdiğim yazarlardan bazılarıyla da içmek isterdim şüphesiz. Cemal Süreya’nın Cağaloğlu TGS’deki ve Kadıköy Hatay Meyhanesi’ndeki masaları kim istemez? Bir de uzaklardan ve rakıya çok yakıştırılmadığını tahmin ettiğim Salinger var. Rahmetliyle oturmak, iki satır rakı içmek isterdim doğrusu. Mekânı o seçsin, dilerse pek konuşmasın.
Rakının yanında en çok sevdiğiniz meze hangisi?
Peynir, mümkünse kavun ve semizotu standart. Kaya koruğu, süzme yoğurt, pancar da olursa şahane. Onun dışındakiler şans. Eti güzel bir yerse ete, balığı güzelse balığa meylederim. Normalde de damağı çok gelişkin, gastronomi kabiliyeti yüksek biri sayılmadığımdan seçici sayılmam aslında. Bir tek, pek tanımadığım Ege sebzelerine biraz mesafem var ama onda da fanatik değilim.
En sevdiğiniz rakı masası arkadaşınızı söyler misiniz?
Kimi söylesem ötekinin hatrı kalır. Ama bana hakikaten rakı içmeyi öğreten Ali Bozan’ın adını saymalıyım. Ali Abi dünyanın en ‘temiz’ içki içen adamlarından biri olabilir. Bir yaz günü Ankara Sudem’de, sokağa bakan masalardan birinde içtiğimiz rakının yüz yıl hatrı vardır mesela. Ankara’daki “Cuma Masaları”nı da anmadan olmaz. Orada da rakıya dair çok şey öğrendim. Akif Kurtuluş, Mahmut Temizyürek, Ali Karabayram, Sinan Fişek, Hasan Ali Toptaş, Cemil Kavukçu… Bir de çok yakınlarım; Süleyman Sertkaya, Ferat Aslan, Emre Taylan, Tuğçe Kıltaç, Didem Gençtürk, Esin Pervane, Onur Koçyiğit, Aylin Samancı, Utku Lomlu, Kübra Akalın, Barış Dağlı… Ve tabii ki babam, Nasır Aydın.
Rakıdan başka hangi içkileri seversiniz?
Bira da severim. İzmir’de fabrika gezisi yaptıydım, orada günlük bira tattırmışlardı. Benzersiz bir deneyimdi hakikaten. Votka da içerim ama çok aradığım söylenemez. Viskiyi, tekilayı falan da çok aramam. Ama şekerli içkilere hususi mesafem var. Şurup gibi geliyor hepsi.
Meze yapar mısınız?
Çok basit şeyleri. Söğüş kadar basit. Mezeleri masaya götürme mesleğini icra ettim daha çok. Ama ben rakıyı daha çok dışarıda, meyhanede içmeyi tercih ettiğimden, mezeyi bir şekilde sevdiğim meyhaneler aracılığıyla tüketiyorum.
Rakıyı bir duyguya benzetseniz hangisi olurdu?
“Neşe keder hepsi geçer” diyor şarkıda. Bu isimde bir rakı yazısı da yazmıştım. Rakı masası, fena halde memlekete benzer. Memleket de fena halde insana. Nerede ne kadar duygu varsa, rakı masasında da o var.
Hangi ortamda rakı içmeyi tercih edersiniz?
Sevdiğim meyhaneler var, mümkünse oralarda. Diyarbekir’de Ben û Sen mesela. Yandaki lokantadan müthiş yemekler de gelir. Duvarda İlhan Berk selam verir. Çalışanları müthiştir, tam bir klasik meyhanedir. Mis Sokak’ta şahane insan Salih’in Kalinka’sında içmeyi çok severim. Salih ara çayını getirdiğinde masaya oturmuşsa değme keyfe. Koço’yu çok severdim, ağabeyim Emre Taylan ile beraber bir yaz gittiydik, şimdi bir garipleşti, pek sevmiyorum. Asmalımescit’te Yakup’u bütün kalabalığına rağmen seviyorum. Balıkçı Sabahattin de sevdiğim yerlerden. Furkan’ın Beşiktaş’taki Semt Meyhanesi’ne daha çok gitmek istiyorum. Ankara’da da Mülkiyeliler tabii ki.
Rakı ile en sevdiğiniz şarkı hangisi?
Ben hayatımın büyük kısmında türkü dinliyorum zaten. O yüzden mümkünse türkü çalar rakı esnasında. Ama illa bir şarkı dersek, sanırım seçemem. Harput, Kırşehir, Diyarbekir, Arguvan, Urfa arasında üretilmiş şahane türkülerin tamamı olsun isterim.
Hiç tatmamış birine rakıyı nasıl tarif edersiniz?
Yüzünü buruşturacaksın ama bir süre sonra o buruşturmanın dünyanın en şahane şeylerinden biri olduğunu idrak edeceksin.
Rakı bir insan olsa adı ne olurdu?
Erkek: Neşet Kadın: Nermine
Rakı sofrasından neleri uzak tutmalı?
Dünyadan neyi uzak tutmak istiyorsak. Gürültü ilk sırada olsun ama.
Ne olacak bu memleketin hali?
“Umudu dürt, umutsuzluğu yatıştır.”
Fotoğraf: Hasan Barva Keleş