Günün Bilgisi – Hatay Meyhanesi

okuma süresi 2 dakika
1950’li yılların başında Kadıköy İskele Meydanı’nda açılıp, 1990’larda Bostancı’ya taşınan ve günümüzde klasik meyhane geleneğini yaşatan nadir yerlerden biri olan tarihi meyhane.

1950’li yılların başında Kadıköy İskele Meydanı’nda açılıp, 1990’larda Bostancı’ya taşınan ve günümüzde klasik meyhane geleneğini yaşatan nadir yerlerden biri olan tarihi meyhane. İlk sahibi de, Hatay adının nereden geldiği de bilinmiyor. Ancak 1952 tarihli bir yazısında Fikret Ürgüp, Hatay Meyhanesi’nde içtiğinden bahsediyor. Bu tarihten sonra bir daha adı geçmeyen meyhaneyi 1967’den itibaren Ali Demir ile oğlu Tevfik Demir işletmeye başladı. Sonradan meyhanenin ortağı olacak Mehmet Ali Işık, 1975’te burada garson olarak işbaşı yaptı.

Kadıköy yakasında oturan yazar, sanatçı, gazeteci takımının Hatay’ı keşfi 1970’li yılların başında oldu. Öncüler Cemal Süreya, Fazıl Hüsnü Dağlarca ile Behzat Ay’dı. Onları Attila Tokatlı, Selahattin Hilav, İsmet Kemal Karadayı, Cevat Dereli, Burhan Uygur, Nevhiz, Tevfik Akdağ, Halim Şefik, Mehmed Kemal, Patriyot Hayati, Can Yücel, Tomris Uyar, Refik Durbaş, Cahit Kayra, Hadi Çaman, Arif Damar, Egemen Berköz takip etti. Mehmet Ali Işık’ın garsonluktan ortaklığa terfi ettiği bu süreçte, Hatay Meyhanesi’nde Cemal Süreya’nın önerisiyle bir anı defteri tutulmaya başladı. Yaklaşık 10 yıl yaşatılan bu gelenek icabı meyhaneye gelen ünlüler deftere kafasına göre bir şeyler yazıp çizdiler.

1990’ların başında Hatay Meyhanesi, kiracı olduğu mekânın el değiştirmesi üzerine Bostancı son durağa taşındı. Orada da aynı servisi, aynı kaliteyi tutturmasına rağmen eski müşterilerini buraya çekemedi. Fakat Hatay, kısa zamanda Bağdat Caddesi ve Küçükyalı entelektüellerinin buluşma yeri olmayı başardı.

 Rakı Ansiklopedisi‘nden alınmıştır. Görsel, Cemal Süreya’nın eskizidir.

About The Author

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.