Limonata; ferahlatan serinletici…

okuma süresi 4 dakika
Limon yaprağını hafifçe kırıp kokladınız mı hiç? Ya kabuğunu? Kestikten sonra içini? Nasıl ferah, nasıl taze, nasıl temiz bir kokudur o…

Kadim bir dostum şöyle sesleniyor bu konuda:

Limon yaprağını hafifçe kırıp kokladınız mı hiç? Ya kabuğunu? Kestikten sonra içini? Nasıl ferah, nasıl taze, nasıl temiz bir kokudur o…

“Koku” değil “kokular” demeliydim. Çünkü farklıdır birbirinden üçe de… Yaprağı başka, kabuğu başka, meyvesi başka kokar. Çiçeği ise bambaşka… Peki, limon çiçeği gördünüz mü hiç? Öyle zarif, öyle güzel, öyle duygusaldır ki… İpek saçlara taç yapılası, sevda şiirleri yazılası…

Doğanın insana armağanıdır limon, şifadır, keyiftir, ağız tadıdır. Nasıl keşfetmiştir insanlık zaman içinde. Kim bilir? Bu kadar çok amaçlı kullanabilmeyi, bu çok derdin devası, çok zevkin püf noktası meyveyi?

Yenebilen her bitki onunla tatlanır ancak. Mideye iyi gelir, cilde iyi gelir, birçok hastalıktan korur. Çorbayla şifa, içkiyle sefa olur.

Ah neleri var bu canım meyve limon’un hiç bıkılmayan. Kolonyası, parfümü, şampuanı…

Reçeli, marmeladı, şekeri… En güzeli de hiçbir içkiye benzemez limonatası, şekerle limonun vazgeçilmez uyumu…

Limonata. Sanki var olmanın hafifliği… Hafif, ferah, serin… Su gibi, su kadar, susuzluk giderici… İnsanın, doğanın lütfünü en iyi değerlendirilmesi…

PARSLEY_CHOICE

Limonata. Sevgiyle, keyifle ve Tanrı’ya şükrederek içilmeli.

Yukarıdaki satırlar can dostum Sevgili Bercuhi Berberyan Hanıma ait. İpeksi kalemli, balımsı kelamlı Bercuhi Hanım usta bir yazar, yaratıcı bir tiyatro yönetmeni ve duygu dolu bir ressam. Konumuz limonata, hele hele fesleğenli, naneli, maydanozlu limonata olduğuna göre, söze bir limonata tutkunu, bir limonata sevdalısıyla başlamak gerekiyordu.

Ben de öyle yaptım zaten. Doğru da yaptım sanıyorum.

Bir bitkisel limonata olan fesleğenli limonataya gelince… Blendıra önce bir miktar fesleğen yaprağı koyun, sonra bunların üzerine yarım parmak büyüklüğünde kesilmiş iki limon kabuğunu ilave edin, üzerine limon suyu, şeker şurubu ve bir miktar su ilave edip blendırdan geçirin. Hazırlanan karışımı içinde iki-üç parça küp buz bulunan bardağa boşaltın. Daha sonra da dilediğiniz tarzda limonatanızı süsleyin. Böylece fesleğenli limonatanız hazır hale gelmiş olur.

Şayet fesleğenin yerine taze ve diri nane yaprakları kullanırsanız o zaman naneli limonata hazırlamış olursunuz. Ayrıca maydanoz yapraklarıyla da hoş bir lezzet elde etmiş olursunuz. Yapım tekniği oldukça kolay görünüyor ama bunları yaparken lütfen duygularınızı serbest bırakın. Bırakın ki yaratıcı gücünüz ortaya çıksın.

ASAMA8

Lezzetli bir bitkisel limonata yapmayı mutlaka başaracaksınız.

Ancak önemli bir hususa değinmek istiyorum. Hazırlayacağınız şeker şurubunun bire bir oranında olması gerekir. Kullandığınız şeker kadar su katın şurubunuza. Önce uygun bir kaba suyu koyup kaynatın. Sonra kaynar suya şekeri ilave edip iyice karıştırarak eritin. Daha sonra da içine çekirdekleri alınmış limon dilimlerini ekleyin.

Limon dilimleri pembeleşene kadar kaynatma işlemini sürdürün. Pembeleşince ocaktan alabilirsiniz. Şurubu soğuyana kadar bekletip çift katlı tülbentten süzün. Hazırladığınız şeker şurubunuzu uygun bir sürahiye koyup serince bir yerde saklayabilirsiniz. Bu şurubu limonata yapımlarında kullanabileceğiniz gibi kokteyl yapımında da kullanabilirsiniz.

LEMON_AND_MINT_COOLER

Konu kokteyller geldiğine göre biraz da onlardan söz etmek isterim. Bilindiği gibi uluslararası literatürde meyve suları ile hazırlanan özel karışımlar “Fruit Cocktail” (Meyve Kokteyli) olarak adlandırılır. Hemen her barda serinletici, ferahlatıcı ve zindelik verici olarak bu tür kokteyller hazırlanır. Pek tabii ki bitkisel limonatalarda bu doyumsuz lezzetlerden biridir.

Tüm kokteyl türlerinde olduğu gibi meyve kokteylleri de taze sıkılmış meyve suları ile hazırlanır. Çünkü en kaliteli konsantre meyve suları bile hiçbir zaman taze sıkılmış meyve suyunun lezzet ve nefasetine ulaşamaz.

“Önce kalite, önce lezzet” diyen müesseselerde konsantre meyve suları kullanılmaz. Bir başka deyişle önce verilir, sonra alınır. Hizmeti sanat olarak görüp yapmaya çalışanlar, her kokteylin ya da içkinin hakkını verirler. Bilindiği gibi “Değeri düşük olan hiçbir şeye yüksek fiyat ödenmez”. Konuklar nezaketen ödeseler bile verilen hizmetten, bu tür hizmet anlayışından asla hoşnut kalmazlar.

Hoşça kalın sevgili dostlarım…

 

About The Author

Diğer yazılar

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.