Oğlak Yayınları’ndan Bülent Usta’yı aradık…
okuma süresi 3 dakikaBülent Usta’yla mı görüşüyoruz?
Evet.
Oğlak’ın tezgâhında neler var?
Tezgâh kalabalık… Ama şu ara Anadolu mutfağı üzerine çok sayıda çalışması olan, hatta bugün (11 Mart 2013) Dünya Emekçi Kadınlar Günü’yle bağlantılı olarak PEN Kadın Yazarlar Komitesi tarafından “Şükran Belgesi” verilecek olan yazarımız Nevin Halıcı’nın hazırladığı “Açıklamalı Yemek ve Mutfak Terimleri Sözlüğü” yakında okurla buluşacak. Yalnızca yemek çeşitleri ya da yemeklerde kullanılan malzemelerin değil, yemek yapımına dair yöresel ifadelerin, hatta yemeklerin edebiyatta nasıl yer aldığına kadar ansiklopedik nitelikte kapsamlı bir çalışma…
Öykücülerimizden Ayşe Kilimci’nin daha önce “Meğer Mutfak Bir Masalmış” ve “Fettan Vişne, Günahkâr Elma” kitapları Oğlak’tan yayımlanmıştı. Ayşe Kilimci’nin, bu defa otların hikâyesini çeşitli yönleriyle anlatan “Ot var, çiçek var, sevdalığa çare var…” kitabı çıkacak. “Karı koca barıştıran otu”ndan “Tanrı kayrası otu”na kadar, pazarlarda satılan satılmayan pek çok otu, masalsı ve kendine özgü bir dille anlatıyor yazarımız.
Deniz Gürsoy’un “Yiyelim İçelim, Tarihini Bilelim –Dünden Bugüne Gastronomi” adlı yeme içme tarihini anlatan kitabı da yakında çıkacak olanlardan. Yine tezgâhta Deniz Gürsoy’un “Yüksek Alkollü İçkiler” kitabı var ki, daha okurken sarhoş etme ihtimali var… Aynı zamanda Alexandre Dumas’nın “Yemek Sözlüğüm”ü, Brillant Savarin’in “Lezzetin Fizyolojisi” kitapları da tezgâhta…
Bir müjde daha verelim: Sade’ın “Bütün Hikâyeleri”nin 3. cildi de yolda…
Rekin Bey’in ansiklopedisini çok kıskandık. Biraz söz eder misiniz mahiyetinden?
Rekin Teksoy’un ne kadar titiz bir yazar ve çevirmen olduğunu biliyorsun. Yayınlarımızdan çıkan Decameron, İlahi Komedya gibi çevirileriyle İtalya’dan şövalyelik unvanı almıştı. Türkçe yazılmış en kapsamlı sinema kitabı olan “Rekin Teksoy’un Sinema Tarihi”nden sonra, o devasa çalışmayı bütünleyecek bir başka devasa çalışma olan “Rekin Teksoy’un Ansiklopedik Sinema Sözlüğü”yle de sinema kültürümüze olağanüstü bir katkıda bulunmuş oldu. Sadece sinemayla çok yakından ilgilenen akademisyen, öğrenci, eleştirmen ya da profesyonel sinemacıların değil, sinemaseverlerin de başucu olacak bir çalışma. Sinema akımları, kuruluşları ya da terimleri kadar, sinema tarihinde iz bırakan olayların da yer aldığı, her maddenin yanında İngilizce, Fransızca ve İtalyanca karşılıklarının bulunduğu bir başvuru kaynağı… İlgi çekici çok sayıda madde de yer alıyor kitapta. Mesela ilk öpüşme sahnesi ilk ne zaman çekildi ya da ilk bilimkurgu filminin hikâyesini öğrenmek isteyenlerin merakını da gideriyor bu çalışma.
Romancı Bülent Usta neler yapıyor bugünlerde?
Romancı Bülent Usta, fırsat buldukça romanını yazmaya çalışıyor ama, bu aralar eğitimci kimliği daha ön planda. Galatasaray Lisesi’ndeki arkadaşları kıramayıp orada bir edebiyat atölyesi düzenlemeye başladım. Aynı zamanda Çevbir’de hafta sonları Çevirmenler İçin Türkçe Atölyesi düzenliyorum. Boğaziçi’ndeki dersler de devam ediyor. Birgün’deki köşemde de yazmaya devam. Köşe yazılarımın kitaplaşması için de bir editör arkadaşla çalışıyoruz… Ve elbette yayınevinde birbirinden güzel yeni kitaplara kendimizi kaptırmış durumdayız…
Kadıköy’de en çok hangi meyhane?
Tahmin edersin ki, bu yoğunlukta meyhaneye gitmeye pek fırsat bulamıyorum. Ama Kadıköy’de Hamsi Pub ve Moda Meyhanesi’nin benim için yeri ayrı.
Rakının yanına en çok hangi meze?
Haydarisiz olmaz…
Çok teşekkür ederiz!
Ben teşekkür ederim.