Rakı içilesi 10 kadın

okuma süresi 5 dakika
Kadın ve rakı kelimeleri (artık bol bol) yan yana düşünce aklıma hep aynı şey geliyor. İki kelime, dört harfli: Oh be!

Kadın ve rakı kelimeleri (artık bol bol) yan yana düşünce aklıma hep aynı şey geliyor. İki kelime, dört harfli: Oh be!

Rakının yüzyıllar boyu en büyük ayıbı erkek içkisi olarak anılması olmuştur. Hani bütün içkiler bir şekil erkek içkisi olarak anıldı buralarda. Ama rakı bu konuda hep ön saflarda koşar(dı). Hani şu paçoz “erkek adam” vurgusu var ya, sanki “kadın adam” varmış gibi, o vurguyla rakı pek bir sevişirdi. Daha fenası rakı içen kadınlara iltifat niyetiyle “erkek kız” denirdi.

Şükür geçti o günler.

Efendim arada hatırlatmak gerekiyor, rakı büyülü bir içkidir. Su katınca beyazlar, kimyası özeldir. Her içkiden fazla kokar, kokusu özeldir. Usul erkânı, kültürü okulu vardır, adabı özeldir. Yemeğe göre içki seçilir genel olarak. Rakıda tam tersi olur, rakıya yemek seçersin, sofrası özeldir. Bütün içkiler sürat peşinde koşarken rakı “bi dur” der, felsefesi özeldir.

Hâl böyleyken rakının bu kadar bıyıklı olması utanç vericiydi zaten.

Rakamlarla konuşalım bir miktar. Melis Alphan’dan öğrendiğime göre (geçen yıl Hürriyet’e yazmış) 2005’te kadınlar rakı tüketicilerinin yüzde 10’unu oluşturuyorken bu oran ikiye katlanmış. Rakı içen toplam kadın sayısı 2 milyon 161 binmiş. Bu yazıya kadar geçen bir yıl içinde rakı içen kadın sayısı yüzde 24 artarken alkol tüketen kadın sayısındaki artış yüzde beşi bile bulmamış. Yani, kadınların rakıya talebi eskisinin altı katı. Daha ilginç olanı 2008’de kadınlar rakıyı pek statü ve sınıf içkisi olarak görmezken, 2012 Ocak ayında kadınların yüzde 31’i için rakı statü emaresi.

Yani, rakının ve meyhanelerin itibarının hızla artmasında kadınların payı çok yüksek.

Ben de bunun şerefine biraz değişik bir yol izlemeye karar verdim. Büyük üstadımız Vefa Zat’a, memleketin en önemli yayıncılarından Raşit Çavaş’a, şair ve gazetemiz yazarı Mehmet Said Aydın’a, Rakı Ansiklopedisi’ni var eden gazeteci Erdir Zat’a, DJ, yazar ve dergimiz yazarı Murat Meriç’e, müzisyen, yazar ve aranjör Serdar Ateşer’e, yazar Kemal Kenan Ergen’e, gazeteci ve Uzuncorap.com yazarı Serdar Erbaş’a, tasarımcı Rauf Kösemen’e, yönetmen Ezel Akay’a, rakı içmekten müthiş hazzettiğim on erkeğe aynı soruyu sordum: “Mümkün olsa hangi kadınla rakı içmek isterdiniz?” Cevaplar aşağıda.

Benli Belkıs (Vefa Zat ve Erdir Zat seçti)

Benli Belkıs’ta bir acayiplik oldu. Üstadımız Vefa Zat ve oğlu, Rakı Ansiklopedisi editörü gazeteci Erdir Zat’a ayrı ayrı sordum. Birbirlerinden haberi olmadan aynı ismi verdiler. Erdir, Benli Belkıs’la küçükken tanışmış ve içinde kalmış. Vefa abimiz de Hilton yıllarında 10 yıl kadar Benli Belkıs’a hizmet etmiş. Gerçek adı Belkıs Söylemezoğlu (1912-1972) olan Benli Belkıs, Paris sosyetesinin İstanbul temsilcisi gibiymiş vaktinde. Rakı Ansiklopedisi’nden Benli Belkıs maddesini okumanızı da şiddetle tavsiye ederim.

Julia Roberts (Ezel Akay seçti)

Bizzat hayranı olduğum Julia Roberts için çok fazla bir şey söyleyemeyeceğim. Ama Ezel’in şu cümlesini eklemem lazım: “Her geçen yıl biraz daha rakı içilesi bir kadın haline geliyor.”

Dilhayat Kalfa (Raşit Çavaş seçti)

1700’lerde sarayda yaşamış, Türk müziğinin en önemli bestekârlarından Dilhayat Kalfa’yı (yahut Dilhayat Kadın, Dilhayat Hanım) seçti Raşit Çavaş. Hakkında çok az şey bildiğimiz Dilhayat Kalfa’yı bu satırları okuyup da merak edebilecekler için İnternet’te kolayca bulabilecekleri Evcârâ Saz Semâîsi iyi bir başlangıç olabilir.

Deborah Harry (Serdar Ateşer seçti)

Blondie’nin solisti bir zamanların efsane sarışını Debby Harry (1945) hayranı olan Serdar Ateşer, onun için “yolda karşıdan geliyor olsa muhtemelen tökezlerim” dedi.

Tomris Uyar (Murat Meriç seçti)

Ben konuya hiç girmeyeyim. Murat çok çok güzel tarif etmiş neden Tomris Uyar’la rakı içmek istediğini: “Onunla sarhoş olmayı isterdim çünkü bilhassa günlüklerinde cümleleri anason kokar. Bütün sevdiğim adamlar yani Turgut Uyar, Edip Cansever, Cemal Süreya onunla rakı içmeyi sevmiş. Bir bildikleri olmalı!”

Fairuz (Mehmet Said Aydın seçti)

Nouhad Wadi Haddad yahut bildiğimiz adıyla Fairuz şarkı söylemeye başladı mı akan sular durur, savaşanlar savaşa ara verirlermiş. Sofrasının tadını bilen Said de epey beğendiğim bir tercih yaptı tabii rakı içmek için.

Müjde Ar (Serdar Erbaş seçti)

Serdar tereddütsüz cevap verdi. Benim de annesini de ekleyesim geldi. Serdar Erbaş’ın Müjde Ar ile içmek isteme gerekçesi: “Hem içmesini bilir, hem muhabbeti eminim güzeldir. Geyik de yaparsın, siyaset, sanat da konuşursun.”

Aleksandra Kollontai (Rauf Kösemen seçti)

Rauf Kollontai’yi seçerken daha önce büyükkeyif.com’a söylediğini tekrar etmeyi tercih etti: Yaşadığı “bir çok hayat”tan birini benimle yaşasa, akşamları çilingir sofrası kurup ne olacak bu dünyanın hali diye muhabbetlensek ne güzel olurdu.

Adile Naşit (Kemal Kenan Ergen seçti)

KemKen önce annesini söyledi. “Hiç böyle bir şansım olmadı ve asla olmayacak maalesef” dedi. Bir isim daha rica ettim ve aynı sebeple Adile Naşit dedi. Sağolsun.

Sevim Burak

Ben de naçizane Sevim Burak diyorum. Ortaköy / Çanakkale / Kuzguncuk / Beyoğlu’nda geçen bir hayat. Kaptan kızı. Eşsiz, hakikaten eşsiz bir yazar. Hepsi rakı çağrıştırmıyor mu? Sadece 52 yaşında ve pek az şey yazarak öldü üstelik.

Bu arada kendime torpil yapıp bir çırpıda Esengül, Emma Goldman, Sevgi Soysal, Madam Anahit, Muhterem Nur, Madonna ve Kate Moss isimlerini de eklemeden edemiyorum.

About The Author

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.