Rakı içilmeyecek 99 yensel

okuma süresi 12 dakika
21- Püskövit: Yok biskovrit, büskövit, pisku, pis, bis öf söylemesi bile zor. 29- Isıtılmış zemin arasında sıkıştırılmış yenseller: Halk arasında tost diye adlandırılan bu yenseller, rakı masasında tercih edilmemeli, edene pis pis bakılmalıdır.

1- Havyar: Rakı masasında sabi sübyan kullanılmaz, büyüsün ızgara olarak alalım.

2- Beyaz peynir: Irkçı ve şoven çağrışım içinde bu tip ayrımcılığı körükleyen nesnelerin yeri olmamalı rakı masasında.

3- İmam bayıldı: Tansiyon problemi olan, içmesi dinen de sakıncalı bu tip yensellere de karşıyım.

4- Çoban salata: Oyu benimkiyle eşit bu meslek erbabı buluşunu rakı masasında istemem; mühendiz haşlama, doktor tarama, avukat kızartma duydunuz mu hiç?

5- Rus salata: Görüntü benzerliği ile saroş kusmuna benziyor, kazara alkolün ilerleyen saatinde karıştırılabilinir.

6 – Suşi: Adında bile meymenet yok, Lakerdaya burun kıvırıp elin yosununu ıyını bıyını yiyenlere tenhada yakalarsam iki çift laf eder ağır konuşurum.

7 – Her türlü türev yenseller: Örnek, bkz. Patlıcan salata. Ya salata olacan ya patlıcan ,iki ara bi dere kalmayacan…

8- Kaz ciğeri: Buna da hastayımdır sanki ördek ciğeri getirse garson anlayacak kaz mı ördek mi hindi mi…

9 – Kuzu pirzola: Masada sübyancılığın alemi yok.

10- Melemen: Rakı masasını finale hazırlanan öğrenci mutfağı görünümünden uzak tutmak lazım.

11- Her türlü taramalar: Bi süzme yoğurtla 100 çeşit yensel yapma yaratıcılığına hayır. Efendiden süzme yoğurda lafımız yok.

12 – Ara sıcaklar: Muhabbetin en orta yerinde burnunuzun dibinde bi garson eli tabanıza bişey tepeleme çalışır, artislik olsun diye maşa kullanmaz. Çatal kaşıkla kotarmaya uğraşır. Kulak misafiri olur, yılıştırdınızsa araya girer arayı soğutur.

13 Kabuklular: Nasıl bi eziyettir bu tüm varlığı kabuk olan pavurya, ıstakoz gibi haşeratı getirirler masaya işin yoksa ayıkla,”aman kabuk yuttum bişi olur mu?” Rakı masasında çekirdek ye daha iyi.(Lafın gelişi rakı masasında çekirdek yemek büyük görgüsüzlüktür, hoş karşılanmaz)

14 Saç kavurma: Koca aşiret sinisi ebadında içinde bi avuç et bulunan tenekeyi getirir masanın ortasına konuşlandırırlar. Bu işgalci sini sanki yapımı yıllar sürmüş bittince oluşan sevincin tüm izleri, garsonun yüzüne anlamsız gülüş olarak yapışır.Masadakilerin “éağo,uvaaaaa” filan gibi hönkürmelerini bide uçağın alana indikten sonra yolcu alkışını anlamak çok zordur.

15 – Her çeşit Fransız peyniri: Uyuzum alayına.

16 – Tavuk kanat: Geçmişte kedi köpek hakkı olan , Kanatçı Haydar’ın “lan bunu sosluyım -şunliim-bunliim” diyerek piyasaya sürdüğü ve patlayıp giden bu yensel elle yenmeli eller yağlanmalı rakı kadehine hakim olunamama durumunda kadeh düşmeli, düşürene “Sen kafayı buldun artık içme” gülüşmeleri geyiğinden başka bi işe yaramaz.

17- Midye tava: İçinden her an çıkacak inci dişinizi kırabilirliği yanında , beni zehirliyor, bir lokması hastaneye sevk ediyor; rakı sofrada mahzun kalıyor.

18 – Bilumum konserve familyası: Rakı içmekten önemlisi sofra kurmaktır. Özendir-titizliktir. Rakı masası kurmak Japon İkebana sanatına denk düşer, burun farkı atar…

19 – Fava: Defne sabunu gibi durur masada.

20 – Şakşuka: Konsantre bir yiyeçtir, türlünün bi nevi başka türlüsü.

21- Püskövit: Yok biskovrit, büskövit, pisku, pis, bis öf söylemesi bile zor.

22- Her türlü acılılar: Rakıyla birlikte hemoroit oluşturur oturmayı zorlar, ağır oturaklı rakı erbabını bile, ayakta içen bar sineğine dönüştürebilir.

23- Izgaralar: Gelene kadar soğur masada donar, çiğneme eylem yoğunluğu gerektirir, muhabbeti sakız eder. İkide bir ısıt getire garsonu gıcık -şefi hasta eder.

24- Kanepeler-çekyatlar yensel gurubu: Ekmen üzerine krem peynir sürüp kürdanla sosyete üyesi yapılan bu yensel ağır, oturaklı rakı masasında kesinlikle yer almamalı alırsa uyarılmalı.

25- Su böreği: Börekteki su miktarı rakı-su dengesini altüst edebilir, Ph durduk yerde yükseltir.

26- Kadın budu köfte: Türev olması dışında anti-feminal duruş sergileyen bu yiyeç ebat olarak da tabakta yer bırakmamaktadır. İçine konulan pirinç abartılırsa pilava da benzer; yenmesin efendim.

27 – Yaprak sarma: Tutturulabilmiş yaprak sarma tarihe geçecek kadar azdır. Kabahatli hep yapraktır “Nerde Tokat yaprağı” gibi öykünmelere sebep olur.

28- Ekmek arası helva: Daha çok Toki çevresinin bu yenseli rakıyla tercih edilmemeli kola ile tüketilmelidir, kolaya kaçan helva kırıntısı köpük yapar dikkat edilmelidir.

29- Isıtılmış zemin arasında sıkıştırılmış yenseller: Halk arasında tost diye adlandırılan bu yenseller, rakı masasında tercih edilmemeli, edene pis pis bakılmalıdır.

30- Piyazlar: Ana yemek yapılmak üzereyken bi kenara ayrılmış fasulye- nohut gibi baklagillerle hazırlanan yenseller ana yemeğin tanesiz kalıp çorbaya dönmesine neden olur, Ne İsa’ya -ne Musa’ya yaranamaz.

31- Geriden uydurulmuş salatalar: Patates, patlıcan, kereviz gibi bilumum zerzevatın kotarılmasıyla oluşan bişeye benzemeyince adının başına salata eklenen karışımlar grubudur.

32 Anne sütü: Genelde Fahri Bey (2 yaş) tercih edip getiriyor masaya hiç hoş olmuyor.

33- Billur ızgara: Adına billur deyince işlevi değişmiyor.

34- Uykuluk: Aslında Fındık olar fekat uykuluk niyetine yenir. Uykuluk küçük baş hayvanlardan iki parçacık çıkar. Kim bula, kim yiye?

35- Leblebi: Yiyip-içip muhabbeti zordur, karşı leblebi tozu olar.

36 – Mundar edilmiş balık yenselleri: Orcinallik olsun diye güzelim mercanlara sinaritlere yapılan zulümdür, değişik nebatatla pişirilmeye kalkılır nebatat pişmez -pişene kadar balık erir masaya kafa güzelken gelir o saatten sonra ne olsa gider.

37- Değilik pişirim yöntemli yenseller: Bu guruba küpte, şişede, bardakta, sürahide pişirilen içinde patlıcan -domates ikilisine eşlik eden değişmezleri et olan yenseller girer. “Kebap nerde?” “kuyuda, Rıfat getirecekti” “Rıfat nerde?” “Kuyuda. Kafası güzeldi ayağı kaydı” “Rıfat’a içelim.”

38 – Bisküvi: Bkz. TDK
http://www.tdksozluk.com/s/bisk%FCvi/38

39 – Kahvaltılıklar: Zeytin, salam, sucuk, yumurta gibi yenseller, siz “sabaha kadar içecez” mesajı vermek istiyor olsanız da rakı masasında yer almaz.

40 – Kaşıklamalıklar: Bu gruba sulu kaşıkla tüketilen yenseller girer, damlama riski oluştururlar masa örtüsünün içine ederler. Çatala takılan yenseller rakı adabına daha uygundur düşürülse bile masa üstünde 2. yakalama şansına sahiptirler.

41- Bıçaklamalıklar: Çatalın yanıyla bölünemeyen yensellerdir. Bbıçak kullanmayı gerektirir; nedense masada sorun problemi oluşturmasın kan akmasın gerekçesiyle hep kesmeyen bıçaklar kullanılır. Beladır, bunaltır, tırsıtırlar.

42 Yöresel otlar: Radika, paprika, göven otu, çavış vs. hiç bilmediğiniz tanımadığınız, çayırda görseniz selam vermeyeceğiniz yeşil gurubudur. Marul, roka, maydanoz, nane dışına taşmayın. Bilin ki hayvanı yiyen hakkını yemez.

43- Yerden bitmeler: Fungi gurubu olarak bilinen halk arasında mantar diye tabir edilen yensel gurubudur. İyi bildiğini, tanıdığını söyleyenlere ciddi zarar verirler. Mantar zehirlenmelerinden şimdiye kadar bilmeyenin öldüğü görülmemiştir. Sofralardan ırak.

44- Bandırmalıklar: Genelde ekmeğin kıyısının daldırıldığı bu yensel gurubundandır yağı-suyu olan tüm yiyeçleri içerir. Elinizi daldırdığınız ortak mülkiyet tabak karşı ortağı kıl eder.
45- Tabakla ağza dikilmelikler: Bu alt grup sonu gelmiş yiyeçlerden oluşur, tabağın dibinde kalan su-yağ karışımı kafaya tabakla dikilip tüketilir. Masa görselini ve asabı bozan bir durumdur.

46 Parmaklarınız: Parmağınızın girdiği tabaktan bulaşan yensel kesinlikle yalanmamalı peçeteyle tüketilmeli bi daha sokmamaya özen gösterilmeli.

47- Kürdan kebabı: Kebabı derken kibarlık yaptım bahsettiğim dişinizi karıştırdıktan sonra kürdandakini bi daha dişinizin arasına göndermeniz dolayısıyla oluşan kısır döngü anaforu.

48 Lilyum: Masaya güzellik olarak konmuş lilyumları da yemek pek hoş karşılanmaz, yenmeyecek bişeyi rakı masasına koymamakta fayda vardır. Ayrıca desenli masa örtüsü de tercih edilmemelidir kafa güzelken örtüdeki balık resmi çatallanabilinir.

49- Canlı balık: İşgüzar işletmeler tarafından görün diye canlı canlı getirilen balıklarda rakı masasında yensel olarak yer almamalı. O ki sizin masanıza sağlığında teşrif etmiş biri.

50- Pişim aşamasını tamamlamamışlar: Masaya itfaiye eşliğinde getirilen yensellerdir. Şef işi baştan savıp yollamıştır, söyleyin pişirip getirsin. Servis açılırken süngerle deterjan yollayan bulaşıkçı var mı? Herkes işini yapsın.

51 – Gelirken getirilenler: Evde hazırlanmış, ya da yoldan alınıp meyhaneye götürülen tüm yenselleri kapsar mekan sahibini dellendirir, hesaba “Kuver” olarak eklenir, siz tek uyanık kendiniz mi sanıyorsunuz?..

52 – Çerezler: “Yazlık sinema mı burası?” Geri bildirimi aldıran sivilce azdıran yensellerdir. Eğer ki TV başında değilseniz rakı yanına pek sokmayın…

53 – Dalından koparılmışlar: Genelde yol üstünden araklama yenseller gurubunun en büyük zararı bahçe sahibine yakalanmaktır…

54 – Yemede yanında yatlar: Kimse tarafından beğenilmeyen masada tüm yenseller bittiği halde olduğu gibi duran yiyeçlerdir, masadan kalktıktan sonra kıyılamaz paket yaptırılıp eve götürülür.

55 – Karşı masadan gönderilenler: En bela yensellerdir, gereksiz samimiyet oluştururlar, biz ne göndersek açmazına sokarlar. Masaları birleştir eziyetine sebep olurlar.

56 – Müessese ikramları: Genelde hesaba ilave yensel grubuna üyedirler.

57 – Şefin tavsiyesi: Dandik, eski, sürümü yok yensellerdir. Şef size sokuşturmaya çalışır. Şefe “Ne tavsiye edersin?” diye sorulmalı, ne saydıysa onlar sipariş edilmemelidir.

58 – ‘En lezzetlisi bu’durlar: Çürük çarık olmalarına rağmen kendilerini bu isimle tanımlamayı severler. Ayvanın, muzun geçkin taraflarını bünyelerinde barındıran yensel gurubudur.

59 – Küçüğü lezizler: Kuzu, çinekop,kraçe bu gurup üyelerindendir. “Seninki kaç santim?” sorusuna muhatap ederler iyimsi mi, Afrika orjinli olanları tercih edin Nil levreği, Kenya danası vs.

60 – İlave isteyenler: Tadı oturmadığından, sirke, limon vs. ihtiyaç duyan primitif yensellerdir yenmese de olur…

61 – Minimalistler: Masa sakinlerine birer tane düşmeyen yensel gurubudur beladır, yesen ayıp olur-yemesen aklın kalır. Âlem sonuna kadar kafana takılır bi tane daha söyle gelsinlerdendir.

62- À la minute’ler (alakart’lar): Şefin kafasına göre takıldığı yensellerdir. “Bekle ki gelsin” de denir. Gelirse tam pişmediği kesindir…

63 – Tabldot: Ben yaptım oldu besin grubuna girer, şefin pusulası nere gösterirse odur, tatsızdır, tuz masada vardır.

64 Ortaya karışıklar: İyi ve lezzetli olanların az, dolgu malzemenin geniş tutulduğu yensellerdir. Herkesin gözü tabakta son kalandadır. Ortaklı iş yürümez aga, yürüse AB adam olardı.

65 – Hür teşebbüs gıdalar: Restoranların önünde elde tepsi satılan yiyeçlerdir. Lezzetlidirler iştah açıcıdırlar -“Nasıl yapıldı kimbilir?” Vazgeçiricileri ve garsonlar yüzünden sofrada yer alamazlar. (Nevizade’de çokturlar)

66- Ordan biraz tartlar: Genelde rakıyı sotalayıp mahalle bakkalından istenen yensellerdir -biraz tart tarzında istenir, hacı bakkal pis pis bakar mahalle baskısı kurar.

67 Gavur gıdaları : Bu grup Kurba bacağı-salyangoz tarzı iğrençlerden oluşur ( Kurba baca güzel lan, kıyabilsem gene yerim)

68 – Yıllanmışlar: Ad olarak bi “vay vay” dedirse de siz geçen seneden kalma kavurma, peynir vs. sokmayın masaya…

69 – ‘Dur şimdi bi şeyler hazırlarım’lar: Geleneksel Türk evlerinde Amerikan bar bulunmaz, bar ne kelime yedek rakı bile zordur. İçmeye karar verilir siz baiiye yönlenirken arkadaşın söylediği söz sizi kandırmasın, erik merik bişiler alın. O salak yumurta kıramaz.

70 – ‘Hanım yapmış, ye bak çok güzel’ler: TV programlarının yemek bölümünün dikkatli izleyicisi eşi tarafından, muhtemelen 2-3 günlük kek, kurabiye vs. tarzı yengeçlerdir, yüz vermeyin “hıhı” deyin..

71 Muj’tan gelenler: Memleketten gelen güneşte kurutulmuş tavukların eşelediği yenseller bütünüdür, tavuk kakaları ayrılınca yenebilse de rakı masasında uğraşılmaz.

72 – Cepte taşınanlar: Ceket cebinde devamlı yiyeç bulunanlar tarafından avuçla masa ortasına bırakılanlardır. Bi tabağa ihtiyaç duymazlar, hatta masanın kirli olmasına bile aldırış etmezler. Nasıl bir cepse bittiği görülmemiştir.

73 – Sütlü tatlılar: Aslan sütü yanında inek sütü ihtiva eden yiyeçler tercih edilmemelidir.

74- Kaşarlılar: Bi memleket grubunu çağrıştıran isimlerine rağmen öğle değildir. Bu yensel grubu üzerine kaşar rendesi barındıran yiyeçlerdir. Uzar-soğursa donar sertleşir, ısıt-getir de bu grupta işe yaramaz.

75 – Odunumsular: Keçi boynuzu, ızgarada unutulmuş biftek bu gruba dahildir.

76- Kıçtan bacaklılar: Tavuk bacaklarını popo derisine sokmak süratiyle yapılan çevirmelerdir.

77 – Ağızdan çıkanlar: Dil söğüş, bademcik tava, gırtlak grubun üyeleridir.

78 – Ağızdan çıkmayanlar: Yumurta bu grubun yensel tek üyesi, başkanı vs.si her şeysidir.

79 – Titrekler: Jölelenmiş ,lıp lıp tüm yenselleri içerir.

80 – Hemşocular: Adana kebabı, Tire köfte, Konya etlisi, yukarı ayrancı sütlüsü tüm memleket yenselleri…

81 – Melankolikler: İçli köfte, iç pilav türevi duygusal yenseller.

82 – Dolduruşa gelenler: Kendine ait bir iç dünyası oluşturamayıp dıştan takviyeli yensel grubudur.

83 – Masada bulunmayıp sıcakta bekleyenler: Tüm fırın yenselleri bu gruba üye ya da azadır. Makarna fırında, kuzu fırında, fırın bakkalın karşısında…

84 – Tuzu bol bulanlar: Tuzda balık, tuzlama vs. si…

85 – Yağı bol bulanlar: Zeytinyağlı kereviz, zeytinyağlı sarma, Arap.

86 – Adı var kendi yoklar: Ziftin peki, zıkkım, zıkkımın kökü, boşanılmış semer bu grubun güzide üyeleridir.

87 – Kendini ifade edemeyenler: Bu grubun yenselleri tek başlarına kendilerini var edemez koalisyonlara yönelirler; portakallı ördek, mayonezli levrek, Ersen ve dadaşlar…

89 – Olmasa çok iyi olurlar: Şarapçı etler, marine tavuklar gibi nekahet devresindeki tüm yenseller.

90 – Onca yola gidilenler : “Abi Kızılcı hamamda bi kavurma yapıyolar” sütlücede uykuluk yiyelim” “Peynirim iyisi Ezinede yenir” gibi abuk anlamsız yol güzergahlerıdırlar.

91 – Pijamalılar: Bu tip yenseller yatalaktırlar; pazı kavurması yatağında çılbır, patates yatağında çupra, mercimek yatağında tavuk göğsü, enişte yatağında baldız.

92 – Uzun künyeliler: Bu tip yenseller Meksika asilzadeleri gibi uzun isim taşırlar taşımasına da taşıdıklarında bi numara yoktur, tereyağda süzdürülmüş ekşi yoğurt soslu fesleğenli pilav. Bu kadarla bitmez parantez içinde devam eder. (kalaysız bakır kapta soğutulup teflon tavada ısıtılarak,unu kepekle karışmamış çavdar ekmeği eşliğinde) Vay vay olaya bak sanırsın İngiltere veliaht prensiyle gelecek eşşolusu…

93 – Yumuşakçalar: Her ne kadar pürtelaş çağrıştırsa da geçkin şeftali, kayısı, Ankara armudu bu gruba girerler; kalamar, ahtapot da kapıdan arkadaşa bakıp çıkacam diye gruba dalabilir.

94 – Kemirmelikler: Üzerinde en aç mahalle itinin bile yalayacak bir şey bulamayacağı kemikligiller grubudur. Dana kaburga adı altında bonfilesi alınmış yemekten ziyade çakı sapı, düğme,tarak yapımında kullanımı daha uygundur.

95 – Anakroniztler: Hiçbir vakit bir arada olamayacak yengeçlerin bir tabakta buruşturulma yaratıcılığıdır. Bu yensel grubunun tüm çeşitlerde rastlanılması olasıdır ama en şapka çıkarılası örneği, tatlı niyetine sunulan; Süt-bal-ceviz-muz-kaymak eziğidir. Afrodizyak etkili bu karışım kuşun yerçekimine mağlup olduğu söylenen votka ile alınabilinir. Rakının böle hurafelere ihtiyacı yoktur…

96 – Sürrealistler: Pilav üstü yenseller grubudur, gerçekten de pilav üstünde yer alırlar, kuru, döner bu grubun en gerçek üyeleridir.

97 – Ekspresyonistler: Dağda bayırda vurulan av hayvanı yenselleridir. İçinden saçma parçaları çıkar, kurşun içerir sağlıksızdır. Bu tip yenseller masada geç saatlere kadar tutulurken yavruları analarını merak eder.

98 – Truvatifler: Dış görünüşleri yanıltıcı yensellerdir. Asıl sürprizi içlerinde barındırırlar; kuzu içi tavuk onun içinde bıldırcın, bıldırcın içinde yumurta, yumurta içinde oyuncak çıkan bi nevi matruşkadırlar.

99- Boyalı basınlılar: Gazete kağıdı serili portakal kasası masa üstü yiyeçleridirler, tabak servis hak getire durumlarda gazete üzerine konan yensellerin içeriği copy’lemesiyle hazırlanırlar. Peynir üstüne geçen hatunun kalçaları yemeden çok bak’lıktır. Uzun köşe yazıları sıkıcı olur.

About The Author

Diğer yazılar

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.