Vejetaryen Sözlükçesi

okuma süresi 2 dakika
Deniz Karabacak hiçbir masraftan kaçınmadı ve bizim için bir sözlükçe tercüme etti. Parantez içlerinde bazı bazı kızmayı ihmal etmeyerek. Ehlikeyif, bazen de vejetaryendir (kelimeyi doğru yazdık mı Deniz?)

Vegan: Her türlü hayvan etini (büyük ve küçükbaş hayvanların etleri, balık, tavuk, kuş ve deniz ürünleri) ve hayvanlardan elde edilen yan ürünleri (yumurta, süt, bal) yemeyi reddeden hatta hayvanlardan üretilen eşyaları (deri, ipek, yün, jelatin, lanolin vb.gibi) giymeyen ve kullanmayan kişi. Bazı vegan topluluklar balı reddetmezken, bazıları da bira mayası ve ürünlerine bile karşıdırlar.

Vejetaryen: Veganları kapsar ancak aşağıdaki sınıfları da içerir.

Ovo-Lacto Vejetaryen: Vejetaryenlığın en popüler olanı. Vegan’larla aynı olmakla birlikte yumurta ve süt ürünlerini kabul ederler.

Ovo Vejetaryen: Veganlardan farklı olarak yumurtayı kabul ederler.

Lacto Vejetaryen: Veganlardan farklı olarak süt ürünlerini kabul ederler. Kendi seçimleri doğrultusunda deri, yün vesaireyi giyip giymemekte serbest davranırlar.

Verggie: Vejetaryen ve vegan’lar için kullanılan kısaltılmış isim.

Strict Vejetaryen: Eskiden vegan anlamına gelse de şimdilerde vegan ve vejetaryenlar için kullanılıyor.

Semi-Vejetaryen: Ortalama bir insandan daha az et yerler.(bkz: pseudo-vejetaryen)

Pseudo-Vejetaryen: Vejetaryen oldukları iddiasındadırlar. Genellikle bu terim vejetaryenlar tarafından, semi-vejetaryenları ve pesceterian’ları tanımlamak amacıyla kullanılır.

Pesceterian: Balık da tüketen vejetaryenlara verilen isim.(bkz:pseudo-vejetaryen)

Frutarian: Vegan’a benzer ancak sadece bitkileri öldürmeden yiyebilecekleri meyve ve sebzeleri seçerler.

Vegetable Consumer: Sebze yiyen kişi. (Vejetaryen olması gerekmiyor.)

Herbivore: Ot veya bitki tüketicisi. (Vejetaryen olmayabilir)

Plant-Eater: Bitki, ot, fide yiyen kişi. (Vejetaryen olmasa da olur dedik ya!)

Non Meat Eater: Et yemez. Balık ve diğer deniz ürünleriyle tavuk ve kuşu etten saymazsak. Aynı şekilde hayvansal yağlar, deri, kemik vesaire de.

Kosher: Yahudilerin yiyecek diyetine uygun hazırlanmış. Veganlığı hatta Ovo-Lacto vejetaryenlığı dahi içermez. Bazı süt ürünlerini içeren kosher ürünleri dahi, etten saymadığı hayvansal ürünleri de içerebilir. Kosher peyniri vejetaryendır. Kosher yumurtaları aşısızdır. (Nurayı annamadım doğrusu… Nası bi’ şiyse artık?)

Pareve / Parve: Kosher yiyecek diyetinin kategorilerinden biri. Süt ürünleri, et ve onların türevlerini içermez. Yumurta ve balık pareve sayılırken, kabuklu deniz hayvanları pareve değildir.

Non-Dairy: Süt denemeyecek kadar az oranda süt içeren şeyleri içerir. (Milkfat oranından bahsediyor ama milkfat nedir anlamadım.)

Non-Meat: Et içermeyen. Yani yumurta,süt, peynir,balık,deniz ürünleri,tavuk vesire.

SAD (Standart Amerikan Diyeti): Temel yemek et olmak üzere minimum sebze içerir. Gün be gün ufak farklılıklar gösterir.

About The Author

Diğer yazılar

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.