12 Şubat Kötü Tarih – Ölümlerin büyük kaybı Şubat’ta…

okuma süresi 2 dakika
1804’te, şimdiki anlam dünyamızın oluşmasında epey mühim katkıları olmuş biri, Immanuel Kant ölmüş. Dakikliğiyle bilinen, obsesifliği dünyayı tutmuş “Profesör Kant”ın yavaş yaşayan bir ehlikeyif olduğunu düşünmek haz veriyor bizlere.

1993’te bugün, 10 yaşındaki iki çocuğun kendilerinden 8 yaş küçük bir çocuğu kaçırmış ve öldürmüş. Nasıl bir vahşetin içinde oldukları tanımsız sayılır bizim için. Kaçırılıp öldürülen çocuğun adı da James Bulger. Ölüm zaten zor da, çocuk ölümleri biraz daha zor sanki.

1994’te bugün, memleketin İstanbulu’nda, Tuzla Tren İstasyonu’nda ölümler yaşanmış. Saatli bombanın patlaması sonucu 6 kişi ölmüş, 29 kişi yaralanmış. Ehlikeyfin resmi görüşünü tekrarlamaktan bıkmayacağız: Savaş çok pis bir şeydir. İnsanların ölümü çok kötü bir şeydir.

Çok değil, bundan 11 yıl evvel de İran havayollarına ait bir uçak inişe geçtiği esnada düşmüş ve 119 kişi hayata veda etmiş. Uçak ehlikeyfin sevdiği bir şeydir, insanları sevdiğine kavuşturur sıkça, uzun uzak yollları kısaltır. Lakin böylesi kaza haberlerini duyunca içimiz nasıl da katran kara.
Ve ehlikeyfin üzüntü duyduğu, “şerefe” derken adlarını andığı ölümler.

1804’te, şimdiki anlam dünyamızın oluşmasında epey mühim katkıları olmuş biri, Immanuel Kant ölmüş. Dakikliğiyle bilinen, obsesifliği dünyayı tutmuş “Profesör Kant”ın yavaş yaşayan bir ehlikeyif olduğunu düşünmek haz veriyor bizlere. Gittiği yerde mutlu olmasını temenni ederiz. Keza 1934’te ölen şair Cenap Şahabettin’in, 1954’te veda eden büyük Rus yönetmen Dziga Vertov’ın, 1969’da aramızdan ayrılan “Bediiiaaa” ünleminin sahibi şahane abimiz Vahi Öz’ün, Jean Renoir’ın (1979), Julio Cortazar’ın (1984), Thomas Bernard’ın (1989) ve Teoman Alpay’ın (2005) gittikleri yerde mutlu olduklarını temenni ettiğimiz gibi.

About The Author

Diğer yazılar

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.