19 Şubat Kötü Tarih – Eyjafjallajökull
okuma süresi 2 dakika1600’de Peru’daki Huaynaputina yanardağı Güney Amerika tarihindeki en şiddetli patlamasıyla püskürmüş. Afetin, doğanın kendisine diyecek bir şey yok hayıflanmaktan başka. Bir de şu dağların adını telaffuz ederken bu kadar acı çekmesek ne güzel olur. Eyjafjallajökull yeri unutmak ne mümkün? Unutmak ve telaffuz edememek.
Işte ehlikeyfin en hoşlanmadığı haber: 1881’de Kansas’ta tüm alkollü içecekler yasaklanmış. Üretim şeklini, nasıl satıldığını, kimlerin aldığını kontrol etmeye üşenip, toptan yasak zihnini asla tasvip etmiyoruz. Memleketin tarihi de böyle yasaklarla dolu, malum. Buna söylediklerimizi içimizden söylüyoruz anca. Yazmayalım ki başımız ağrımasın.
1987 tarihli bir haber var. en hoşlanmadığımız yasakların ilk sırası için yarışır bu da: 87’ye dek son üç buçuk yılda 240 yayın hakkında toplatma kararı verildiği açıklanmış. 1117 sayılı “Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kanunu”nun yeni metninin yürürlüğe girdiği 12 Mart 1986’dan itibaren, sadece İstanbul’da 5 günlük gazete ile 12 haftalık ve aylık dergi aleyhine 57 “muzır davası” açılmış. Muzır olan yayın değil, yasaktır hiç şüphesiz.
Ve üzüldüğümüz ölümler. Çoğumuzun Varlık Cep Kitapları’ndan ilk olarak hatırlayacağı, yıllar için Türkçeye birçok metinleri çevrilen iki Nobelli yazar, birer sene arayla bugün hayata veda etmişler. 1951’de Fransız André Gide, 1952’de Norveçli Knut Hamsun. Uzak olmayan bir zamanda hayat arkadaşı Meral Okay’ı da kaybettiğimiz Yaman Okay 1993’te buralardan giderek dünyayı daha çekilmez bir yer haline getiriverdi. Hepsini hürmetle, özlemle, anasonla anıyoruz.