6 Mart İyi Tarih – La Traviata
1714’te İngiliz mühendis Henry Mill, daktilo makinesinin patentini almış. Bilgisayarlar hayatımıza girmeden evvel, bir yazarın en büyük yol arkadaşı şüphesiz ki daktilolardı. Halen daktilo kullanan yazarlar var, bu satırların yazarının şahit olduğu Selim İleri var mesela. Geçenlerde artık daktilo şeritlerinin üretilmeyeceği haberi, halen daktiloyla yazılarını yazanlar için çok zor bir haberdi. Edip Cansever’in daktilosunu görmüş ve iç geçirmiştik.
1853’te Giuseppe Verdi’nin La Traviata operası Venedik’te ilk kez sahnelenmiş. Rakı eşittir Türk klasik müziği algısı bizim algımız değil. Ehlikeyif, rakısını türlü güzel müziklerle içer. Verdi’yle de içer, Bach’la da. Deneyin, pişman olmayacaksınız.
1869’da Dimitri Mendeleyev, ilk periyodik tabloyu açıklamış. Lise günlerinin kâbuslarından biri olan bu tablonun, dünya bilim tarihine yaptığı devasa katkıyı önemseyen insanlardır ehlikeyifler.
1902’de Real Madrid futbol kulübü kurulmuş. Her ne kadar “Madrid’e karşı Barcelona” eğiliminden olsak da, futbol için önemli işler yapan bir takım Real Madrid. Evet biraz “Kralın çocukları” şımarıklığı taşıyorlar ama mesela Zidane da o takımın topçusu değil miydi? Dün de, Türk hakem Cüneyt Çakır’ın çok tartışılan kararlarıyla maç kaybettiler. Madrid’li arkadaşlar, bugünü “iyi tarih” olarak kaydettiğimizi bilsin istedik. Maç izlerken bir tek de içtik, yalan değil.
1927’de İstanbul Radyosu yayına başlamış. Mevcut yeriyle ilgili tartışmalar yaşanıyordu en son, şimdilik duruldu sanıyoruz. Ne güzeldir binası radyonun. Bir zamanlar ne kadar da etkiliydi. İnsanların hayattaki tek eğlencesi, tek haber kaynağı, tek arzu nesnesiydi neredeyse bir zamanlar. Müzik saatlerinde babalarımız az mı rakı koyup dikeldi radyo başında?
1475’de İtalyan büyüğümüz Michelangelo doğmuş. Mimarlığı ve şairliği de vardır, ressamlığının yanında. Bir kuşak için “Ninja Kaplumbağalar” ile birlikte anılıyor olması da, bu çağın şakalarından biri.