Rauf Kösemen: “En vazgeçilmez işleri kuş figürlerini kullanarak yaptığı simgelerdir…”

okuma süresi 2 dakika
Tasarımcı Rauf Kösemen ile Sait Maden'i andık. Çok sözü edilen beyefendiliği ve çelebiliğinden de, çevirilerinden de, tasarımlarından da söz ettik.

Sait Maden adını ilk ne zaman duydunuz? Nasıl bir imge canlanıyor gözünüzde?

Ne zaman duyduğumu hatırlamıyorum ama çocukluk yıllarım filandı sanırım. Bir gözünden kedi, bir gözünden serçe bakan bir adam imgesi.

Birçok yeteneği var Sait Maden’in. Herhangi birini ötekinin önüne koymalı mıyız?

Ben tasarımcıyım, elbette grafikçiliğini ve çizerliğini daha yakından takip etmişliğim var. Ama çevirileri de yabana atılır şeyler değil. Pek çok şairi onun çevirileriyle tanıdık. Ayrıca kendini aslında şairliğiyle tanımladığını da hatırlamakta fayda var. Ama her ne yapıyorduysa hakkını vererek yaptığı kesin. Ama tüm yaptıklarının içinde en iyisi beyefendiliği ve çelebiliği idi galiba.

Hangi şehirle bağdaştırıyorsunuz Sait Bey’i?

Tabii ki İstanbul. Semt düzeyinde sorarsan Cağaloğlu Babıali yokuşu. Oraya çok yakışıyordu. “Her akşam yokuştan inip vapurla evine geçerken etrafı seyrederim ve her gün mutlaka ilgimi çekecek şaşırtıcı şeyler buluyorum.” dediğini biliyorum.

Yaptığı kitap kapakları neyi değiştirdi memlekette? Sizin için vazgeçilmez olanı hangisidir?

Kapakları birer afiş gibidir. Belki de bu yüzden afişleri beni daha çok etkiliyor. Zübük, Fareler ve İnsanlar, Kurtlar Sofrası gibi işlerini hatırlıyorum. Ama bana sorarsanız en vazgeçilmez işleri kuş figürlerini kullanarak yaptığı simgelerdir…

Fotoğraf: Uygar Özel

About The Author

Diğer yazılar

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.