9 Şubat İyi Tarih – Et temaşa, dondu Boğaz.
okuma süresi 2 dakikaOrhan Pamuk, İstanbul isimli kitabında kendi ağzından, daha öncesindeki Kara Kitap romanında gazeteci Celal Salik’in ağzından, tarihte İstanbul Boğazı’nın donduğunu anlatır. Insanların Boğaz’da yürüdüğünü hayal edip, çok güzel bir anlatı kurar. İstanbul’la kurduğu ilişki, Nobel komitesince de, tüm dünyaca da müseccel Pamuk’a bizi de hayallere sürüklediği için teşekkür ederiz. 1621’de bugün Boğaz donmuş. Hem bir defa değil, aynı gün 1921’de de donmuş İstanbul’un yakutu. Yüzünüze güller, ofisimiz Boğaz görüyor bizim; hep beraber hayal ettik donduğunu. En sıradışı hayalimizin bu olmadığına karar verdik akabinde. Boğaz’ın donması “iyi” bir şey mi tartışılır. Fakat biz, gene yüzünüze güller, iyi olduğuna hükmettik. Son olarak “resmi” görüş: Köprülerin mevcut şekliyle ışıklandırılmasından ziyadesiyle rahatsızız.
1895’te bugün pek sevdiğimiz bir sporun temelleri atılmış. Gayet estetik, gayet faydalı bir spor olan volaybolun (sporlara Türkçe karşılık üretmek konusunda daha gayretli davransaymışız keşke) temeli, William Morgan tarafından atılmış. Memlekette daha çok “amatör spor” seviyesinde uzun bir süre seyrettikten sonar iyice profesyonelleşen ve epey başarı sağlanan voleybola sebep olan Morgan’ın ellerinden hürmetle öpmeyi bir borç addederiz.
Insanlığın ebedi meraklarından biri olan uzaya dair, bugün mühim bir şey gerçekleşmiş. 1971’de bugün Apollo 14 üçüncü insanlı ay yolculuğundan dünyaya dönmüş. O civarda atılan her adım, ilk günden beri faili için küçük ama insanlık için çok büyük adımlar, malum. Bu da onlardan biri, belki en önemlilerinden biri. Ay’da ne oluyor halen bilmiyoruz belki tam olarak ama halen romantik bir eşya muamelesi yapıyoruz kendisine. Bunda bir kusur yok. Bilim olsun ki, sanat daha güçlü olsun.
Ve bir doğum: Türkçenin cefa sahibi isimlerinden biri, Ali Şir Nevai 1501’de dünyaya gelmiş. Özbekçe ve Türkiye Türkçesi için ölümsüz emekler vermiş şairimizi selamlamak isteriz.