Kediler ve insanlar

okuma süresi 2 dakika
"Kediler ve insanlar"a bakıyoruz. Görüyor, izliyor ve okuyoruz. Warhol'dan Dali'ye, Frida'dan Klee'ye. Deniz Karabacak güzelliği.

Andy Warhol gerçek bir kedisever olarak bilinir. Muhtemelen annesinden geçmiş. Julia Warhol’un da sadece kedi illüstrasyonlarından oluşan 25 Cats Name Sam and One Blue Pussy resimli bir kitabı var.

agnes-varda

 Agnes Varda, Fransız yeni dalga akımının babaannesi sayılır. Kedilere olan düşkünlüğü ile de tanınır.

Kedilere adanmış bu kısa video da Agnes’in 5’ten 7’ye Cleo adlı filminden alınmış:

ai-weiwei-withhis40cats

 Ai Weiwei, 11 tembel kedisi ile birlikte yaşıyor. Çin’deki özgürlük mücadelesinin sembolü olan Weiwei, kedileri kurtarmak için de tonla mücadele veriyor.

daliandhiscat

 İnsan Dali olur da kedisi olmaz mı?

Kedisi Ocelot, daha çok bir yabani kedidir. Orta ve Güney Amerika’ya özgü bir türdür. Dali’nin restoranlara dahi bu hayvan ile birlikte gittiği, insanların korkmuş bakışları arasında kahvesini yudumladığı ve soranlara da “sadece bir kedi” dediği anlatılır.

10-15 kg. aralığındaki bu hayvan, aslında küçük bir leopar’dan farklı değildir. Ama Dali işte.

kahlo-nudeFrida Kahlo’nun bu efsane fotoğrafında sadece kediler ve Kahlo var.

paulklee-nimbo

Paul Klee, tıpkı arkadaşı Kandinsky gibi kedi besleyen ressamlardan. Kedilerin, yoga yapan insana ya da scrabble oynayan gruba nasıl meraklı / hareketli davrandıkları düşünülürse, bir ressamın çalışma odasında yapabileceklerini hayal edin.

gustavklimt

Gustav Klimt’in kedisi ile çektirdiği bu fotoğraf bir çocuk kitabına ilham kaynağı olmuş. Gustav Klimt ve Kedisi kitabı 7 yaşındaki bir çocuğun ağzından, Klimt’in hayatını resimleyerek anlatıyor.

Resimde ressamın bakışı ile kedisinin bakışında aynı manayı görüyoruz her nedense.

frida-kahlo-catandmonkey

About The Author

Diğer yazılar

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.