Cenk Taner: “Verili düzen anlaşılmaktan yana kullanır oyunu…”

okuma süresi 2 dakika
Albümü ve kitabı birbirine yakın zamanlarda çıkan "Kaptan" Cenk Taner ile sohbet ettik. Kısa konuştuk, Kesmeşeker dinledik.

Kitabınız “Özgür Olduğunda Marmara” henüz çıktı. İlk kitabınız “Andıran Otu” da böylece tekrar  basıldı. Okuyucular memnun, siz de memnun musunuz? İlk kitapla tekrar karşılaşmak, yüzleşmek gibi bir şey mi?

cenktanerkitaplar

“Andıran Otu” iki bin dört yılında çıkmıştı ve baskısı tükenmişti. Zaman içinde çok sorulan ve merak edilen bir kitap oldu. Yeni baskısı bu anlamda olumludur. Okuyucuyla ‘başka bir kıyafette olsa da’ tekrar buluşmasından mutluyum elbet ama göklerde de değilim. Yüzleşme kavramı beraberinde yüzleşmemeyi de getiriyor. Ben yüzleşmemeyi tercih ediyorum.

“Andıran Otu” için 2005’te Ekşi Sözlük’te “bir dehlize giriş kapısı. ya da ordan çıkış…” denmiş. Öyle mi hakikaten, dehliz gibi bir daveti var mı kitabın? Okuduğumda biraz tedirgin olmuştum ben “Anlamıyorum sanırım” diyerek. Sonra sonra mesafem daraldı kitapla ve çok sevdim.

yoldacikmissarkilarcenktaner

 

Andıran Otu’nda daha kolayca kabulenilen metinler olduğu kadar, daha zor kabullenilen metinler de vardı. Ki bu çok doğal. “Anlaşılmak” üzerine yazılmış bir metin değildi. Hayalini kurduğumuz hayat, emek ve empati üzerine kuruluysa, kitabın bunu talep etmesi çok doğal. Yazılan her gerçek eser, verili olana meydan okumayı içinde barındırır. Buna ‘dehliz’ dersiniz, ‘tali yol’ dersiniz ama ‘anlaşılmamaktan’ korkmamak lazım gelir. Verili düzen ‘anlaşılmaktan’ yana kullanır oyunu.

“Yoldan Çıkmış Şarkılar” ile “Özgür Olduğunda Marmara” benzer zamanlarda çıktı. Birbirlerine benziyorlar mı?

Evet, yakın ara doğmuş iki kardeş diyebiliriz. “Yoldan Çıkmış Şarkılar” albümünde bir şarkının adı “Özgür Olduğunda Marmara”. Aslında metinden sonra şarkı oldu. Dolayısıyla iç içeler.

“Özgür Olduğunda Marmara” da zor bir kitap mı? İlkiyle ikincisi arasına neden bu kadar vakit girdi?

Evet, zor diyebiliriz, hatta talepkar diyelim. En azından “Andıran Otu”ndan daha talepkar olduğu kesin. Dinleyiciler için bir yol haritası, yeni bilecekler için bir ‘şuur’ bulmacası. Şarkı yazarları içinde kitap sahibi olan seyrektir. Dünyada da böyle bu. Yeni metin biriktirmek zaman istiyor, aralık ondandır. Çünkü metinler bestelenmekle, okunmak arasında bekliyorlar bir zaman.

Kitap ve albümü, müzik ve edebiyatı daha da buluşturacak mısınız?

Benim asıl işim şarkı yazmak. Ama kitabı eline almak da değişik bir duygu. Sonuçta söz ağırlıklı bir üretimin içinde olduğum için, albümler de kitaplar da devam edecektir. Hayattaki en iyi ve olumlu edimin “üretmek” olduğunu bilerek ve her güzel insana bunu tavsiye ederek…

About The Author

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.