12 Şubat İyi Tarih – “Mario, hele bi’ otur soluklan yeğenim…”

okuma süresi 2 dakika
Bu “iyi” tarih, biraz da 80 ve sonrasında doğmuş ve atari/bilgisayar oyunlarına ilk aşina kuşağı ilgilendiriyor.

1870’te Birleşik Amerika’nın Utah bölgesinde kadınlar oy kullanma haklarını elde etmişler. Kadınların sosyal hayata katılması, seçme ve seçilme hakkının lütuf kabilinden lakırdılara konu edilmesini bile utançla karşılıyoruz. Ehlikeyifler cinsiyetin bir kusur gibi görülmesin müthiş karşıdır ve rakı masasının en şahane sesleri genelde kadınlara aittir.

1956’da memleketin yetiştirdiği en mühim karikatüristerden Turhan Selçuk, “Bordighera Mizah Şenliği”nde Platin Palmiye Ödülü’ne değer görülmüş. 2010’da aramızdan ayrılan Selçuk’u bu vesileyle bir kere daha yâd etmiş olalım. Belki bu gece içilen rakılarda onun için de bir yudum alınır.

Bu “iyi” tarih, biraz da 80 ve sonrasında doğmuş ve atari/bilgisayar oyunlarına ilk aşina kuşağı ilgilendiriyor. Oyunların “iyi”liği yahut “kötü”lüğü şüphesiz tartışmaya açık lakin “Super Mario”nun bile nostaljik olduğu bir dünyada yaşadığımız gerçeği değişmiyor. 1990’da bugün, Birleşik Amerika’da “prensesi kurtarmak” üzere kurgulanmış video oyunu “Super Mario Bros.” piyasaya sürülmüş. Şekli şemaili bizim memleketliye benzeyen, birazdan rakı masasına oturup “Bugün de kurtaramadık prensesi” demeye müsait bir karakterdi Mario.

Gelelim doğmuş, ehlikeyif olduğuna hükmettiğimiz insanlara; 1946’da Ajda Pekkan, 1969’da da Darren Aronofsky doğmuş. İyi ki doğmuşlar, annelerine babalarına aferin.

About The Author

Diğer yazılar

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.