Bir Sevene Sorduk: Sinem Sal

okuma süresi 4 dakika

Lakuna ve Anekta adında iki şiir kitabım var. Üçüncü şiir kitabım “Yine de Âmin” Mart gibi yayımlanacak. Onun dışında kara kara hikâyelerimi yazıyorum şu sıralar. Sanırım bir sonraki sene de onlar gelir.

Rakıyı ilk kaç yaşınızda tattınız? Nasıldı?
İlk tattığım zamanı hatırlamıyorum. Ama o bana dair bir özellik sanırım. Mesela bir keresinde, küçük bir sinek ezmiştim ve içinden kurtlar çıkmıştı, beyaz beyaz, balkon demirinde ayaklanmışlardı sonra. O günü, o yaşımı ve tüm ayrıntıları hatırlıyorum, ama ilk ne zaman öpüştüğümü de hatırlamam. Rakı da böyle… Ona dair ilk hatırladığım şey, dedemin benim o sineği ezdiğim balkonda içişi…

Ne sıklıkla rakı içersiniz?
Üzülmenin hakkını vermek istediğim zamanlar diyelim. Önceden daha sıktı. Artık üzülmenin hakkını başka yollarla da ödediğimden azaldı. Özgür doğaçlama, caz ve her türlü elektronik müziğin olduğu konserde bile elinde bir bardak rakıyla gezen Kadıköy’lü olarak, akrabalarımın falan da bu şahane röportajı okuyacağının düşünerek tam bir sıklık belirtmesem daha iyi olacak gibi. : )

Rakınızı nasıl içersiniz?
Sek içmeyi deneyip bir başarı tutturamamış bir insan olarak duble, buz olmadan, normal bir kıvam tutturdum zaman içinde. Mekân olarak da hep göbekli, göz altı torbaları şişkin, sigaralarının dumanı bile havaya ağır ağır karışan oldukça sert ama aşk karşısında başarısız abilerin olduğu dökük meyhaneler hayal ettim. Ya böyle yerler kalmadı ya da ben değil, çevrem kötü diye bıraktım aramayı. Moda Meyhanesi’nde oturup içmek güzeldi geçen sene. Galiba nasıl sorusundan biraz çıkıyorum ama eklemezsem olmaz, Kadıköy Antikacılar Sokağı, şahane bir meyhaneyi hak etmiyor mu?

Mümkün olsa kiminle rakı içmek isterdiniz?
Bu konuda harekete geçtim gayet. Gönül Akkor’la içmek istiyorum. Onun omzuna yaslanıp burnumu sile sile sızmak en büyük hedeflerim arasında. Bir de aldığım bazı haberlere göre harika küfrediyormuş Gönül Akkor. Öyle bir akşam hiç fena olmazdı.

Rakının yanında en çok sevdiğiniz meze hangisi?
Topik. Taksim’de bir yerde yemiştim bunu. Bildiğim kadarıyla Ermeni mezesi… Kendisini o kadar sevdim ki, Cumhuriyet Meyhanesi’nden “topik var mı”, “Yok efendim”, “İyi akşamlar”, şeklinde geçen bir diyalogla ayrıldığım bile oldu.

En sevdiğiniz rakı masası arkadaşınızı söyler misiniz?
Murat Uyurkulak… O kadar insan geldi geçti ama bir kere bile yeter onunla. Şiirden, romanlardan, filmlerden, aşklardan konuşursun; olan şeyleri anlatır, olmayanları uydurursun, umutla dolarsın. Öyle güzeldir.

Rakıdan başka hangi içkileri seversiniz?
Çay. : ) Şarap galiba. Ama kadehte verilmesin şarap. Mümkünse su bardağı gibi bir bardakta içmek iyi geliyor bana. Şarap kadehine karşı iyi hisler beslemiyorum.

Meze yapar mısınız?
Börülce salatası yapıyorum. Meze sayılır mı bilmem ama dünyadaki en iyi mercimek köftesini de ben yapıyorum. Hatta galiba elimden gelen tek şey bu şimdilik.

Rakıyı bir duyguya benzetseniz hangisi olurdu?
Şimdi bir tren var tamam mı? Trenin içinde de haftalardır peşinden koştuğun kız var. Yetişmeye çalışıyorsun, bir adamla çarpışıyorsun, hafif düşüyorsun. Bu sırada tren de kız da kaçıyor. Bankta oturuyorsun. Beyninde Gülden Karaböcek şarkıları çalıyor. Yanına biri geliyor, kafanı kaldırmıyorsun ama elindeki kitabı görüyorsun. O da ne? Gecenin Sonuna Yolculuk-Celine… Ellerinden yukarı doğru çıkıp yüzüne bakıyorsun ki trendekinden daha güzel bir kadın yanında… Rakıya başlamadan önceki anla şu son saniye arasında geçen duygunun bir adı varsa, buna benzetiyorum.

Hangi ortamda rakı içmeyi tercih edersiniz?
Galiba bunu siz sormadan yanıtladım.

Rakı ile en sevdiğiniz şarkı hangisi?
Gerçekten bunun kesin bir cevabı yok. Ben kuzey cazını çok seven biriyim. Ama tabii ki adettendir “Zeki Müren’i seviniz” demiş bir şairin de sözünden çıkmam pek. Fakat Gülden Karaböcek, Gönül Akkor, Kâmuran Akkor, Neşe Karaböcek…
Fakat her izlediğimde, dinlediğimde bende orada olma isteğini uyandıran bir şarkı ve video var ki bu son üç sorunun cevabı: Silvana Armenulic- Sta ce mi zivot. (http://www.youtube.com/watch?v=IKNCbfyzj6c)

Hiç tatmamış birine rakıyı nasıl tarif edersiniz?
BüyükKeyif.com’u aç 9. Soruya verdiğim cevabı oku, istersen, beni ara.

Rakı bir insan olsa adı ne olurdu?
Ruhi Bey.

Rakı sofrasından neleri uzak tutmalı?
Rakı içmeyeni. : ) Değil tabii. Bilmem, her şey olduğu gibi kalsa daha iyi sanki.

Ne olacak bu memleketin hali?
Allah yazdıysa, bozacak.

About The Author

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.