Bir Sevene Sorduk: Alper Turgut

okuma süresi 3 dakika
Gazeteci, gür sesli, sinema eleştirmeni Alper Turgut, "sıkı seven" olarak konuştu. Malatya'dan, iki arada bir derede. Bizi çok sevindirerek.

Adana doğumlu, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Sol dergilerde gazeteciliğe başladı, daha sonra Milliyet gazetesine geçti. Uzunca bir süre polis-adliye ve gece muhabirliği yaptı. Sonra yolu, 17 yıl süreyle çalışacağı Cumhuriyet gazetesiyle kesişti. İstihbarat, toplumsal olaylar ve siyaset alanında geçirilen zorlu ve baskı dolu yılların ardından kendini sinema yazarı olarak buldu. Haziran 2006′dan bu yana film eleştirmenliği yapıyor. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Çağdaş Gazeteciler Derneği ve Sinema Yazarları Derneği üyesi. Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın yıllarca işyeri temsilciliğini yürüttü. Sendikada, genel eğitim sekreterliği ve genel sekreterlik görevlerinde bulundu. 2007′de Sessizliğe Karşı adında bir siyasi kitap yazdı, pek çok ortak kitapta yer aldı.

Rakıyı ilk kaç yaşınızda tattınız? Nasıldı?

Dal gibi delikanlıyken… Başta acıydı, sonra su gibi gitti. Çakırkeyif olma ayarını tutturamamış, sarhoşluk çizgisini geçmiş ve haliyle kusmuştum. Kötü bir deneyim gibi görünüyor, ancak ayılınca kafamda vazgeçmek yerine devam etmek vardı.

Ne sıklıkla rakı içersiniz?

Dostlar ile konuşulacak şeyler biriktiyse, yani muhabbet vakti geldiyse…

Rakınızı nasıl içersiniz?

Yanında şalgam olduktan sonra fark etmez.

Mümkün olsa kiminle rakı içmek isterdiniz?

Neyzen Tevfik ile…

Rakının yanında en çok sevdiğiniz meze hangisi?

Acılı ezme…

En sevdiğiniz rakı masası arkadaşınızı söyler misiniz?

Bir dostu söylesek, diğerinin hatırı kalır.

Rakıdan başka hangi içkileri seversiniz?

Kırmızı şarap, votka ve buz gibi bira…

Meze yapar mısınız?

Meze yapamam, mutfak işlerinden hiç anlamam. Keşke böyle bir yeteneğim olsaydı, yumurta kırarken kabuklarını da tavaya dökebilen bir beceriksizlik, pek matah bir şey değil. Lakin lezzetli mezeye dayanamam, hemen dadanırım. Rakı mezeyle güzel!

Rakıyı bir duyguya benzetseniz hangisi olurdu?

Efkar dağıtan olduğuna göre; ferahlama…

Hangi ortamda rakı içmeyi tercih edersiniz?

Ocakbaşında, et ve sohbet ile…

Rakı ile en sevdiğiniz şarkı hangisi?

Şarkı demeyelim, bir türkü; Tercan Erzincan yolu, masamız rakı dolu… Şakası bir yana, türkü ve sanat musikisi ile ne de iyi gider meret.

Hiç tatmamış birine rakıyı nasıl tarif edersiniz?

Ömrü, bazen neşeli bazen hüzünlü bir yol gibi düşün, bu yolda bir arkadaşa ihtiyacın olacak. İşte rakı, senin yol arkadaşın…

Rakı bir insan olsa adı ne olurdu?

Saadet, belki…

Rakı sofrasından neleri uzak tutmalı?

Ağzıyla içmesini bilmeyenleri… Sürekli aynı şeyleri tekrar edenleri… Sızma, azma, kızma eğilimi olanları…

Ne olacak bu memleketin hali?

Memleketin hali, Attila İlhan şiirini Ahmet Kaya’nın sesinden duymak gibi; “Şenlik dağıldı bir acı yel kaldı bahçede yalnız, o mahur beste çalar müjgan’la ben ağlaşırız, gitti dostlar şölen bitti ne eski heyecan ne hız, yalnız kederli yalnızlığımız da sıralı sırasız…”

About The Author

Diğer yazılar

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.