Bir Sevene Sorduk: Cem Yıldız

okuma süresi 4 dakika
Bir Sevene Sorduk köşemizin konuğu müzisyen Cem Yıldız oldu.

Müzisyen Cem Yıldız; ilk, orta ve lise eğitimini Erzincan’da tamamladıktan sonra 1987’de İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuarına girdi. Mezun olduktan sonra bir dönem kendi kurduğu müzik dershanesinde ve çesitli yerlerde solfej, nota ve bağlama dersleri verdi. Aynı dönemde birçok sanatçıya hem sahne hem albüm çalışmalarında eşlik etti. 1997- 1999 yıllari arasında Zülfü Livaneli, 1999 -2004 yılları arasında Şükriye Tutkun, 2004-2006 yılları arasında ise Yıldız Tilbe’ye sahne performanslarında bağlama sanatçısı olarak eşlik etti. Ayrıca 1999 yılından bu yana Stüdyo Müzisyenliği yapmakta.

1999 – 2000 yılları arasında “Halimiz Ahvalimiz” isimli 8 albümden oluşan Türk Halk Müziği koro albüm çalışmasına hem korist hem de bağlama sanatçısı olarak katkıda bulunan Yıldız, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarında sahnelenen “Sultan Gelin” adlı müzikalde misafir sanatçı olarak bağlama ile eşlik etti.

2004 yılında “Orient Expressions” adlı etnik-elektronik müzik yapan grubunun ilk albümü çıktı. Türkiye ve Avrupa’da birçok festival ve organizasyonlarda grup ile birlikte konserler verdi. Proje tasarımı Şule Ateş‘e ait olan, Tevhid/Oneless isimli dans gösterisinin müzik düzenlemesini yaptı. 2008 yılının son aylarında Orient Expressions’ın son albümü “Kırık Kalpler Albümü” ve 2010 yılında; proje tasarımı Cem Yıldız’a ait olan, Fransız müzisyen Jean Pierre Smadj ve Özbek müzisyen Rustam Mahmudzade’nin katkıları ile yayınladığı “HÜ” albümü ile konser programlarına, ayrıca birçok dizi ve film müzikleri ile de çalışmalarına devam ediyor.

Diskografi
. 2010 Cem Yıldız & Smadj & Rustam Mahmudzade – HÜ
. 2008 Orient Expressions – Kırık Kalpler Albümü
. 2007 Cem Yıldız – Aşk İmkansız
. 2006 Sabahat Akkiraz & Orient Expressions – Külliyat
. 2004 Orient Expressions – Divan

Rakıyı ilk kaç yaşınızda tattınız? Nasıldı?
Rakı ile ilk tanışmam 20li yaşlara tekabül ediyor. : ) Daha gencim, çok fazla içki içmiyorum. Aile toplantılarında bizimkiler içiyordu, özellikle rahmetli dayım sağlam bir rakı içicisiydi. İlk denediğimde tadı biraz acı, kokusu tuhaf gelmişti.

Ne sıklıkla rakı içersiniz?
Alkol ile aram genelde iyi değil yani her gün içenlerden değilim ancak eş dost toplantılarında veya arkadaşlar arasında meşk ederken içmeyi seviyorum, 15 günde bir normalde içerim.

Rakınızı nasıl içersiniz?
Rakıyı henüz sek içemiyorum, buz ve az su ile içiyorum.

Mümkün olsa kiminle rakı içmek isterdiniz?
Valla Metin Akpınar ile içmek çok keyifli ve bol muhabbetli olurdu diye düşünüyorum. : )

Rakının yanında en çok sevdiğiniz meze hangisi?
Aslında peynir, kavun ve kuruyemiş benim ideal mezelerimdir. : )

En sevdiğiniz rakı masası arkadaşınızı söyler misiniz?
Erzincan’da çocukluk ve lise yıllarımı beraber geçirdiğim arkadaşım Levent Damar.

Rakıdan başka hangi içkileri seversiniz?
Rakı dışında genellikle viski içmeyi seviyorum. Ama yazın sıcak günlerde bira içmeyi de severim.

Meze yapar mısınız?
Mutfakta genel anlamda çok iyiyimdir. O yüzden yemek dışında meze de yaparım, tarif üzerine yaptığım şeyler de çok lezzetli olur.

Rakıyı bir duyguya benzetseniz hangisi olurdu?
Ben nefret duygusunu ruhumdan arındırmış ve kimseye nefret beslemeyen biriyim, o yüzden rakı da sevgi dolu insanları anımsatıyor bana.

Hangi ortamda rakı içmeyi tercih edersiniz?
Daha çok dostlarım ve iyi muhabbetin olduğu, meşk edebileceğim ortamlarda içmeyi yeğlerim.

Rakı ile en sevdiğiniz şarkı hangisi?
En sevdiğim şarkı demeyeyim ama Zeki Müren’in eski kayıtları ve Ahmet Kaya şarkıları ile içmek ayrı bir renk katar soframıza. : )

Hiç tatmamış birine rakıyı nasıl tarif edersiniz?
“Geleneksel içkimiz, mutlaka denemelisin başka içki içmeyeceksin bunu tattıktan sonra,” derdim.

Rakı bir insan olsa adı ne olurdu?
Bence Cem olmalı. : ) Çünkü “cem” toplamak, bir araya getirmek ve birleştirmek demektir! Rakının da insanları bir araya getirme gücü olduğuna inanıyorum.

Rakı sofrasından neleri uzak tutmalı?
Aslında sadece rakı sofrası için değil, genel anlamda bizi huzursuz ve mutsuz eden her şeyi hayatımızdan uzak tutmalıyız.

Son olarak; ne olacak bu memleketin hali?
Memleketin hali ne olacak diye düşünürsek içinden çıkamayız! O yüzden akışına bırakmak ve anı yaşamak gerektiğini düşünüyorum. Zaten artık istemediklerimizi veya tepkilerimizi daha bilinçli veriyoruz, daha örgütlü şekilde ilerleyebildiğimizi düşünüyorum. Ben daha iyi olacağına inanıyorum ve bunun için elimden geleni yapıyorum.

Cem Yıldız’a cevapları için teşekkür ediyoruz. – BK

About The Author

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.