Yeni yıla yeni umutlarla girerken…

okuma süresi 6 dakika
Bilindiği gibi yılbaşı geceleri yaşanan eğlence maratonları uzun soluklu olur. Bu nedenle de bazı hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir.

Bilindiği gibi yılbaşı geceleri yaşanan eğlence maratonları uzun soluklu olur. Bu nedenle de bazı hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir. Özellikle şu kesinlikle bilinmelidir ki eğlence asla ısmarlama olamaz. Bir anda yaşanır, bir anda oluşur bu güzel duygu, sonra da artarak devam eder. Ama eğlencenin oluşup yaşanması için bazı olmazsa olmazlar da vardır. Bu nedenle gecenin daha keyifli ve neşeli geçebilmesi için geceyi birlikte geçireceğimiz kişi veya kişilerin seçimini yaparken çok dikkatli olmamız gerekir. Kafamıza uygun, bizi anlayan ve kendileriyle birlikte olmaktan mutluluk duyduğumuz insanlar hiç kuşkusuz ki ilk sıralarda yer alırlar hep.

Ayrıca o gece uzun soluklu bir gece olacağı için yudumlayacağımız rakının yudum aralarını her zamankinden biraz daha uzun tutmalıyız. Böyle yaparsak eğer gece süresince alacağımız alkol bizi yormaz, yıpratmaz pek. Ayrıca diğer gecelerde olduğu gibi o gece de sofranın ilk perdelerini su katılmamış ve üzerine bolca sızma zeytinyağı gezdirilmiş cacıkla açmaya özen gösterilmelidir. Gece boyunca bizi rahatlatacak en yararlı ve önemli unsurdur bu ya da yöntemi. Dahası, geceye başlarken zeytinyağı ile hazırlanmış birkaç mezeyle başlarsak, zeytinyağı mide mukozamıza sıvanıp hazmı kolaylaştırdığı gibi sindirimi de rahatlatır. Fazla acılı ve baharatlı yiyeceklerden kaçınmalıyız o gece. Aşırı tatlı şeylere de fazlaca itibar etmemeliyiz. Çünkü aşırı tatlı yiyecek ve içecekler alkolün esritici” (sarhoş edici) etkisini arttırıp bizi rahatsız edebilir.

Gece boyunca tek bir içki içilmesi ve sofra süresince aynı içkiye devam edilmesi bana göre en uygun olanıdır. Bu da rakı veya şarap olabilir bence. Ama sizleri çok iyi tanıdığım için tercihinizi rakıdan yana kullanacağınızı gayet iyi biliyorum. Benim tercihim de sizler gibi olacaktır elbette. Şunun altını çizerek vurgulamak isterim ki benim seçimim Yeni Rakı ya da Tekirdağ Altın Seri rakılarından birinden yanadır. Ama şu anda gönlüm ‘Tekirdağ Altın Seri’ rakısı diyor büyük bir heyecanla. Çünkü söz konusu rakı ipeksi içimli ve kaymak gibi bir rakıdır. Bütün gece boyunca rahatlıkla idare edebilir beni. Üstelik en narin yapılı meze ve balıklarla bile gayet iyi eşleşebiliyor.

Pek tabii ki yılbaşı gecelerinde hazırlayacağımız rakı sofraları diğer gecelere oranda çok daha çeşitli mezelerle, mezeliklerle, çerezlerle zenginleştirilir. Ama küçük porsiyonlar halinde. Böyle yapılmasının başlıca nedeni herkesin önünde aynı mezelerin bulunmasını sağlamaktır. Ayrıca sofrada beş altı çeşit meze bulunmalı, diğer mezeler ise belirli aralıklarla peyderpey masadaki yerini almalıdır. Sofranın mezelerle boğulması bizim boğulmamız anlamına gelir çünkü.

Dilerseniz yılbaşı gecesi rakı sofralarının mezeler yelpazesine kenarından köşesinden girelim biraz. Hafif sertçe orta yağlı ‘Beyaz Peynir’, bulunabilirse eğer dilimler halinde hazırlanmış ‘Kırkağaç Kavunu’, kapari çiçeği garnili ‘Somon’ ya da ‘Mersin Füme’, kırmızı havyar takviyeli ‘Tarama’, özellikle torik balığından yapılmış ‘Lakerda’ pek tabii ki garni olarak dilimler halinde kesilmiş tatlı kırmızı soğanla birlikte. Bu leziz ve nefis mezelerle sofrasının ilk perdeleri açılıp rakılar yudumlanmaya başlanabilir artık.

Ardından bol sarımsakla hazırlanmış horoz fasulyesinden ‘Pilâki’, rulo halinde ikrama hazır hale getirilmiş ‘Pastırma Söğüş’, kornişon dilimleriyle bezenmiş ‘Dil Füme’, soğan piyazı garnili ‘Arnavut Ciğeri’, cevizi bol ‘Çerkez Tavuğu’, yeterince baharat ilave edilmiş ‘Topik’ soframızın ikinci perdesi için doğru seçim olabilir bence. Pek tabii ki bu lezzetlerin seçimi sizin tercihleriniz olacaktır.

Açılış dönemi için ‘Söğüş Kanal Karidesi’, ‘Balık Yumurtası’, ‘Sarımsaklı Salatalık Turşusu’ ya da ‘Pancar Turşusu’, ‘Beyin Salatası’, ‘Midye Pilâki’, ‘Tuzlu Sardalye Balığı’ ya da ‘Hamsi Ançüezi’ alternatif lezzetler olarak düşünülebilir.

Üçüncü perdede de ara sıcaklara geçebiliriz artık. Tadımlık olarak ‘Muska’ ya da ‘Paçanga’ Böreği’, kalınca dilimler halinde kesilmiş ve üzerine soya sosu ilave edilmiş ‘Izgara Hellim Peyniri’. Bol kaşar peyniri ve patates ile hazırlanmış ‘Kaşar Kroket’, palamut balığından yapılmış ‘Balık Köftesi’, asma yaprağına sarılmış ‘Izgara Sardalye’, bol cevizli taratorla ikrama hazır hale getirilmiş ‘Midye Tava’ ya da koyu tiritli ‘Ciğer Yahnisi’ ile üçüncü perdeyi de tamamlamış oluruz. Ayrıca, affınıza sığınarak bu bölümde hanımlar için özellikle de ‘Kabak Ogreten’ ya da ‘Kaşar Pane’yi önermek istiyorum.

Yılbaşı sofralarının hazırlanışı...

Bu arada ‘Ahtapot Izgara’ ve ‘Kalamar Tava’nın da ihmal edilmemesi gerekir. Şayet geceye iddialı bir lezzetle girmek istiyorsanız eğer mutlaka ‘Bıldırcın Dolması’ enfes lezzetiyle sofranızın zenginleştirebilir.

Artık saat on ikiye gelmeye başladı yavaş yavaş ve sıra geldi ana yemek seçimine. Burada öncelikle yılbaşı gecelerinin geleneksel lezzeti olan ‘Ballı Kestane Soslu Hindi Dolması’nı önermek istiyorum. Tercihinizi balıktan yana kullanacaksanız eğer, ‘Lüfer’, Sarıkanat’ ya da ‘Çipura’ ızgara iyi bir seçim olabilir. Veya da ‘İstavrit’, ‘Hamsi’ ve ‘Zargana’ gibi küçük balıkların tavası birlikte sunulabilir konuklarınıza. Tercihinizi etten yana kullanacaksanız eğer, ‘Kuzu Külbastı’, ‘Billur Izgara’ ya da ‘Kuzu Pirzola’ bu anlamlı geceye bayağı uygun düşer. Ayrıca Jumbo Karides Izgara’ da alternatif bir lezzet olarak düşünülebilir.

Ana yemeğin yanında ‘Kıvırcık’ ya da ‘Çoban Salatası’ bu aziz sofranın zaten geleneğidir. Tabii ki ‘Göbek Salata’nın da unutulmaması gerekir. Ayrıca bu perdede size ketçap ilaveli mayonez sosuyla hazırlanmış ‘Karides Salatası’nı da önermek isterim. Bu eşsiz lezzet uluslar arası nitelikte bir lezzet olsa bile özellikle rakıya inanılmaz bir uyum sağlıyor. Deneyin lütfen, çok memnun kalacağınıza inanıyorum.

Bunların ardından seçeceğiniz mevsim meyveleriyle hazırlanan ‘Meyve Tabağı’ ya da ‘Likör İlaveli Meyve Salatası’ midemizi oldukça rahatlatır. Çerezlik olarak da tuzla kavrulmuş ‘Ceviz İçi’, ‘Yaprak Elma Kurusu’, ‘Dut Pestili’, Çorum’um ‘Beyaz Sakız Leblebisi’, ‘Pikalo Fındık’ ve ‘Tuzlu Şam Fıstık’ gecenin final solistleri olabilir. O gece ağır tatlılarla perdenin kapanmasından yana değilim ben. Mesela, ‘Hanım Göbeği’, ‘Dilber Dudağı’ ya da ‘Vezir Parmağı’ gibi hamur işi tatlılardan yana tercihimizin kullanılması bence daha doğru olur. Bu arada pek tabii ki gecenin son perdesi ‘Geleneksel Türk Kahvemiz’ ile kapanacaktır.

Ancak, gecenin finalinde ya da ertesi sabah ‘Damardan Terbiyeli İşkembe Çorbası’ içilmesi verilebilecek en doğru karardır. Sirkeli sarımsak sosla içildiğinden sindirimi kolaylaştırır,  oldukça da rahatlatır bizleri. Ayrıca, işkembe salgıladığı “pepsin” maddesi sebebiyle rakı sofralarında yenilen çeşitli meze ve yemekleri doğal salgılarıyla bastırıp bunların kolayca sindirilmesini sağlar. Kabarmış mideyi yatıştıran bu doğal salgılar midemizde enzim oluşturarak bizleri iyice rahatlatır. Unutulmamalıdır ki çorba her derde devadır. Bu önemli husus da aklımızın bir köşesinde kalmalıdır.

Aslında hepimizin beslenme alışkanlığı ve damak zevki farklıdır. Ben şahsen size naçizane olarak yılbaşı rakı sofralarınız için farklı seçimlerden oluşan bir meze yelpazesi sunmaya çalıştım. Sözünü ettiğim bu mezelere daha nice meze, nice enfes lezzetler ilave edilebilir. Böyle olması da çok doğaldır aslında.

Ben söz konusu mezeleri sıralarken sizlere değişik alternatifleri hatırlatmaya çalıştım sadece. Umarım haddimi aşmamışımdır. Bir sürç-i lisan etti isem, lütfen bağışlayın beni.

En içten duygularımla yeni yılınızı kutlar, sağlık ve mutluluk dolu daha nice yıllar dilerim sizlere.

 

About The Author

Diğer yazılar

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.