11 Şubat İyi Tarih – Sirkeci Garı, buharlı gemi, Mandela…
okuma süresi 2 dakika1809’da Robert Fulton, buharlı geminin patentini almış. Gemi, daha doğrusu denizin bütün enstrümanları ehlikeyfi hususi ilgilendiriyor. Rakının en şahane eşlikçilerinden olan balığın kıymetini denizden doğru biliyoruz. Fulton’a da, denize yaptığı katkı için aferin diyoruz. Takdir ediyoruz, hürmet ediyoruz.
1888’de Sirkeci Garı’nın temeli atılmış. İşte bu da çok ışıklı bir tarih haberi. Sirkeci Garı’nı da, “Gar Lokantası”ndan doğru çok sevdik, hep çok seviyoruz. “Büyük Postane’yi bul, kime sorsan gösterir” diye kaç kişi tarif etti acaba Gar Lokantası’nı? Kaç uykusuz Gar’ın banklarında sabahı bekledi, kiöm bilir. Gar’a, Gar’ın temelini atanlara, taş taşıyanından çizimini yapana dek herkese müteşekkiriz.
1978’de Çin Halk Cumhuriyeti Aristoteles, Shakespeare ve Charles Dickens’in eserlerine uyguladığı sansürü kaldırmış. Sansürün her türlüsüne şedit biçimde karşı olduğumuzu binlerce defa söyleyebiliriz, üşenmeyiz. Ehlikeyif söylemeye üşenmez. Üşengeç de değildir zaten, “tercih” etmeyendir kimi zaman, hareketi. Bir esere uygulanacak sansür, eninde sonunda sansür edeni gider bulur.
1990’da bir “özgürlük” haberi var bugün. Afrika’nın özgürleşme mücadelesinin sembol ismi olan Nelson Mandela, 27 yıllık mahpusluğunun ardından, bugün özgürlüğüne kavuşmuş. Ehlikeyif, ten renginden yapılan ayrımcılığın absürdlüğüne gülmeyi bile zul addeder. Mandela’ya selam etmeyi de borç biliriz.
Arkeoloji çok şeydir, bize uzak geçmişimizi anlatır. Bunu da günümüzün siyaset ezberlerinden bağımsız, bildiği gibi yapar. Mesela 2006’da bugün, Urfa’nın Göbeklitepe’sinde günümüzde kullanılan yazının ilkel biçimi olan işaretler bulunmuş. İnsan heyecanlanmaz da ne yapar? Ehlikeyif heyecanlanmayı marifet sayar.
Ayrıca iyi müzisyen Okay Temiz bugün dünyaya gelmiş. Ne iyi etmiş.