7 Şubat Kötü Tarih – Zola’ya dava, yasaklar, ölümler…
okuma süresi 2 dakikaTarihe “Dreyfus Davası/Olayı” olarak geçen bir hadise var. Sadece bir mektupla, o da sahte bir mektupla suçlanan Dreyfus’u, Émile Zola “Suçluyorum” diye bir metin yazarak savunur. Mektup L’Aurore gazetesinde yayımlanır. Dreyfus sonradan bu çabalarla kurtulacaktır ama bu mektup yüzünden Zola’nın başı belaya girecektir. 1898’de bugün Zola’ya “iftira davası” açılmış. Tarih kimin “haklı” olduğu gösterdi elbette.
1942 yılında Hırvatlar, çok sayıda Sırbistanlının ölümüne sebep oldu. Bu çok sayıda insanın 551’inin çocuk olması, ayrıca çok üzücü, çok kahredici bir şey. Çok zaman değil, daha 60 yıl önce. Dünya bazen yaşanması çok zor bir yer. Üzgünlüklerle adım atabiliyor insan ancak.
1970 yılında İstanbul Valiliği Gülriz Sururi-Engin Cezzar topluluğunun Düşenin Dostu adlı oyununu yasakladı. Düşenin dostu olmaz, demiş büyüklerimiz. Düşenin dostunun gayet olduğunu biliyoruz, memleketten de biliyoruz. Düşene bir tekme vurmanın ayıp sayıldığını da. Cezanın, yasağın, kısıtlamanın bir fayda getirmeyeceğini de.
1987’de İstanbul Elmadağ’da Şan Sineması yangını çıkmış. Çıkan yangında bekçi hayatını kaybetmiş. Dünya tarihi yangın haberleriyle dolu ne yazık ki. Yangın haberleri ve kazalarla dolu:
1996’da Türk şirketi Bir-Gen Air’e ait Boeing 757 tipi bir yolcu uçağı Dominik Cumhuriyeti açıklarında Atlantik Okyanusu’na düştü: 189 kişi öldü.