Diziler ve geometrik aşklar

okuma süresi 5 dakika
Televizyon dizilerinin en vazgeçilmez temalarından biri tabii ki aşk üçgenleri. Nedeni belli; aşk üçgeni hikâyelerinde malzeme gani bi' kere...

Televizyon dizilerinin en vazgeçilmez temalarından biri tabii ki aşk üçgenleri. Nedeni belli; aşk üçgeni hikâyelerinde malzeme gani bi’ kere, karakterleri duygusal iniş çıkışlarla çalkala, kararsızlıkları seyirciye aktar, sonra illa ki birileri mutsuz olacak, onların mutsuzluğunun üzerine git, üçgenin uzakta kalan köşesini çaresizlikle kıvrandır, sonra o kıvranmayla “kötü karakter”e dönüştür, yahut oradan sap, aslında mutlu olan tarafı “değmez” maşuk yap, duyguları karıştır, olay yarat, derken işte bir bakmışsın sezon finali gelmiş. Aşk üçgenlerinin televizyon dünyasında bu kadar yaygın olmasının tek sebebi bu alan açıcılığı değil elbette. Gerçeklik payları yok desek yalan olur, aşk üçgeni dediğimiz şey salt televizyonlardan tanıdığımız bir durum değil en nihayetinde. Her neyse, işte televizyonun hatırda kalan aşk üçgenlerinden bir kuple:

1- BILL, SOOKIE, ERIC / True Blood

Aşk üçgeni denince akla gelen ilk dizilerden biri True Blood. Çünkü üçüncü sezondan beri Sookie’nin Bill’le Eric arasında gidip gelmeleri neredeyse dizinin ana teması oldu. Bill dizinin iyi huylu delikanlısıydı biliyorsunuz, Eric’se kötü çocuktu. Önce adeta bir klasik olan iyi adamla kötü adam arasında kalan kafası karışık kız hikâyesiydi bu üçgen, sonra olaylar karıştı, kötü adamla iyi adam rolleri değişti. Tabii bu adamlar öyle düz adam değil, ikisi de vampir. Hatta Bill kendini kaybedip vampirliğin de ötesine geçti son izlediğimiz sezon finalinde. Spoiler olmasın diye daha fazla bilgi vermeyelim, ama galiba bu aşk üçgeninin sonu göründü. Gerçi bir aşk üçgeni bitse öteki başlayabilir bu dizide, zira Sookie’ye meyyal bir kurtadam ve bir şekildeğiştiren de halihazırda bekliyor. Hayırlısı bakalım.

2- ANGEL, BUFFY, SPIKE / Buffy The Vampire Slayer

2-Buffy-Angel-SpikeVampirler diyarından başlamışken oradan devam edelim. Ergenliğimizle daha olgun hale geldiğimiz gençliğimiz arasındaki yılları yiyen vampir avcısı Buffy’den ve onun iki vampir aşkından bahsetmezsek 18 yaşımızdaki halimizin hatrı kalır. Buffy’nin bu üçgendeki yeri Sookie’den pek de farklı değildi esasen. (Diziler arasındaki kalibre farkını gözardı ederek konuşuyorum bittabi.) İyi vampir, kötü vampir ve vampir avcısı bir kadın. Dizinin üzerine seneler geçti geçmesine ama Buffy hayranları hâlâ internetin kuytu köşelerinde Spike mı yoksa Angel mı diye tartışıyorlar, dikkat edin.

3- RICK, LORI, SHANE / The Walking Dead

3-rick-lori-shaneVampirleri geçelim, zombilere doğru kaykılalım. “Zombili ortamda aşk üçgeni mi olurmuş?” demeyin, oluyor. Tabi diğer aşk üçgenleri kadar duygusal, çelişkili, kararsızlıklarla çevrili bir üçgen olmuyor, malum, şartlar kötü zaten. Zombilerin kafalarını yara yara hayatta kalmaya çalıştığınız bir ortamda olabildiği kadar işte. Zaten öyle sezonlar boyunca da sünmüyor bu ilişkiler karmaşası. Ama en nihayetinde, evet, yaşayan ölülerle çevrili de olsanız, geometri yine geometri!

4- LEE, KARA, SAM / Battlestar Galactica

4-lee-kara-samBir evrenden diğerine atlıyoruz; Battlestar Galactica’daki şekil, esasen tam olarak üçgen değil, dörtgen. Ama Kara’nın etrafındaki üçgeni esas alıyoruz zira ana karakterimiz o. Hikâye yabancı değil: Adam kadına aşık, ama birkaç sezon boyunca bu aşkını içinde tutuyor. En sonunda ağzındaki baklayı çıkardığındaysa kadın başka bir adama tutunuyor. Adam da durmuyor tabi, o da başka bir kadına yöneliyor. Sonrası karmaşık ilişkiler ve birtakım mutsuzluklar… (Battlestar Galactica’nın hikâyesinin böyle aşk olaylarına yoğunlaşmadığını not edelim mutlaka.)

5- JACK, KATE, SAWYER / Lost

5-jack-kate-sawyerİlk bölümlerden son bölümlere kadar bir türlü nihayete ermeyen bir aşk üçgeni Jack-Kate-Sawyer üçgeni. E tabi onca sezon boyunca üçgen şekil değiştiriyor, genişliyor, daralıyor, Juliet dahil oluyor, taraflar değişiyor vs… Hikâyenin nihayetinde mutlu son var mı yok mu, onu biz de tam olarak anlayamadık gerçi.

 

6- NED STARK, CATELYN STARK, LITTLEFINGER / Game of Thrones

6-ned-littlefingerTaht Oyunları’nın aşk üçgeni aslında kenarların en belirgin olduğu ve belki de en hüzünlü aşk üçgenidir bu saydıklarımız arasında. Ned Stark ve Catelyn Stark evli, bol çocuklu ve mutludur. Dizinin en uyanık ve duygusuz insanlarından biri olan Littlefinger’sa seneleri aşan umutsuz bir aşkla bağlıdır Catelyn’e; Catelyn’in pek umrunda olmasa da. Bu evrende de, kavuşmaktan, ilişkilerden falan bağımsız olarak, mutlu sona rastlamak neredeyse imkansız.

7- PETER, ALICIA, WILL / The Good Wife

7-peter-alicia-willThe Good Wife, sözkonusu “iyi eş” Alicia’nın; tüm ülkenin gözü üzerindeyken, adı seks ve yolsuzluk skandallarına karışmış kocasının elini tutup ona destek olmak zorunda kalmış bir kadının hikâyesi. Kocası hapisteyken, ayakta kalma çabalarının bir sonucu olarak seneler önce bıraktığı avukatlık mesleğine döner ve eski dostu Will’le yakınlaşmaya başlar. Ve olaylar gelişir.

 

8- PENNY, LEONARD, PRIYA / The Big Bang Theory

THE BIG BANG THEORYÇok uzun soluklu bir üçgen değil aslında bu. Leonard Priya’yla birlikte olmaya başlar ve Penny Leonard’ı kaybettiğini fark edip efkara sürüklenir. Big Bang izleyicisini asıl sinir edense, muhtemelen Leonard’la Priya’nın birlikte olması değil, Priya’nın Leonard’ın Penny’le görüşmemesini istemesi olmuştu. Neyse ki o günler geride kaldı. Big Bang Theory demişken, dizinin ziyadesiyle komik bir diğer üçgenini anmadan geçmeyelim: Wolowitz, Bernadette ve Raj!

9- ALLY, BILLY, GEORGIA / Ally McBeal

9-ally-billy-georgiaVampir Avcısı Buffy ila hemen hemen aynı dönemlerde, biraz da CNBC-E’nin keşfiyle hayatımıza giren Ally McBeal’in meşhur aşk üçgeninden bahsetmesek olmazdı. Şaşkın avukat Ally, eski aşkı Billy ve onun yeni karısı Georgia’yla birlikte çalışmak zorundadır. İlerleyen sezonlarda Georgia’yla arkadaş olup Billy’ye olan aşkını gömer gerçi, yine de tuhaf tuhaf durumlar hâsıl olmaz değil. “Seçilen” kişinin dizinin ana karakteri olmaması açısından enteresanmış aslında bu durum, ama onun dışında, “onca zaman neden Ally McBeal izledik?”e verecek pek cevabım yok benim, kendi adıma.

10- HOUSE, CUDDY, LUCAS / House M.D.

IFDâhi doktor Gregory House bile aşk üçgenlerinde çırpındı ya bir dönem, ne desek boş! Hatırlarsanız Lisa Cuddy, özel dedektif Lucas’la birlikte olmaya başladığında House şekilden şekile girmiş, türlü türlü oyunlara gark olmuştu.

 

 

11- TED, ROBIN, BARNEY / How I Met Your Mother

PRessexpressAslında liste 10 örnekle bitecekti her zamanki gibi, ama en sündürmeli aşk üçgenlerinden birini unuttuğumu fark ettim, bu defa 11’lik olsun. How I Met Your Mother’da sezonlar boyunca bir Ted’in bir Barney’nin Robin’e olan aşkının kabardığını, sonra söndüğünü, sonra yeniden kabardığını izledik o kadar. Yazmasam içimde kalacaktı.

 

 

About The Author

Diğer yazılar

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.