Günün Bilgisi – Yıldız Tilbe

okuma süresi 4 dakika
İzmir Gültepe, Konak semtinde gecekondu mahallesinde doğmuş, büyümüş olan Tilbe ailesinin altı çocuğundan en küçüğüdür. Yengeç burcudur.

İzmir Gültepe, Konak semtinde gecekondu mahallesinde doğmuş, büyümüş olan Tilbe ailesinin altı çocuğundan en küçüğüdür. Yengeç burcudur. Ailesi içinde “Yadigar” takma adıyla hitap edilmiştir. Annesinin adı Altun Tilbe, babasının adı Ali Tilbe’dir. Tilbe’nin kendi sözleriyle; babası Ağrı’lı bir Sünni Kürt, annesi ise Tunceli’li bir Alevi Zazadır. Babası Ali Tilbe mevsimlik işçiydi. Fabrikalarda çuval indirip kaldırarak ailesinin geçimini sağlamaya çalışıyordu. Annesi ise küçük bir bakkal işletiyordu. Orta ikinci sınıfta okuduğu Mustafa Rahmi Balaban Okulu’nda eğitimini bırakmak zorunda kalmıştır. Çocukluğunda düğünlerde şarkı söylemeye başlamıştır.

Annesi ile birlikte gittiği bir düğünde performansını sergiler, babası Tilbe’nin sesini duyar ve duruma sinirlenerek Tilbe’yi zorla eve götürür. Babası Tilbe’nin şarkı söylemesini hiç istememiştir. Buna karşın annesi onu şarkı söylemesi için hep desteklemiştir. Tilbe çok küçük yaşlardan beri şarkı söylemeye başlamıştır. Mahallede arkadaşları ile oyun oynarken, evde temizlik yaparken, çalışırken sürekli şarkılar söylerdi. Geçim sıkıntısından dolayı tezgahtarlık, ütücülük, bebek bakıcılığı gibi işlerde çalışmıştır. Tilbe babasının kendisine baskı uyguladığını düşünerek 18 yaşına 12 gün kala evlenmiştir. Ailesi bu evliliğe karşı çıkmasına rağmen Tilbe evliliğinden kısa bir süre sonra “Sezen Burçin” adında bir kız çocuğu dünyaya getirmiştir. Tilbe genç yaşta anne olmasını “Ben evin en küçük çocuğuydum, genç anne oldum. Çocuğumla beraber büyüdük…” diyerek dile getirmiştir. Zamanla Tilbe’nin evliliğinde yolunda gitmeyen şeyler yaşanmaya başlamış ve Tilbe 5 yıl evli kaldığı Güngör Karahan isimli eşinden ayrılmıştır. Bu süreçte kızını okutabilmek ve ailesine bakabilmek için İzmir’de çeşitli gece kulüplerinde şarkıcılık yapmaya başlamıştır.

İlk sahne deneyimi

Sahneye ilk olarak 1990 yılında Cengiz Özşeker’in patronu olduğu Pırlanta Pavyonu’nda başlamıştır. Burada ünlenen Tilbe gecede 5-6 kulüpte şarkı söylemeye başlamıştır. Babasının Tilbe’yi tanımaması için sahne adı olarak “Gülen Yıldız”, “Hazal Tutku” gibi isimleri kullanmış fakat bir gün gazete fotoğrafının çıkmasıyla deşifre olmuştur. Bir yıl içinde İzmir’in en tanınan ve sevilen sesi olmuş, şöhreti İzmir dışına yayılmaya başlamıştır. 1991 yılının sonlarında Sezen Aksu, Tilbe’nin şöhretini duyup kendisini dinlemeye gelmiş ve vokalistlik teklif etmiştir. İki sanatçı tanışmış, Tilbe vokalistlik teklifini kabul ederek İstanbul’a gelerek, Sezen Aksu’nun evine taşınmıştır. 9 ay Sezen Aksu’ya konserlerinde ve albümlerinde vokal yapmıştır. Sezen Aksu ile yolları ayrıldıktan sonra İstanbul’un gece kulüplerinde şarkı söylemeye başlamıştır. Bu sırada Cem Özer’in “Laf Lafı Açıyor” isimli programında solistlik teklifi almış ve bir süre programın solisti olarak şarkı söylemiş ve şöhret olmuştur. Bu programda kazandığı şöhret ile albüm teklifleri alarak 1994 yılının yazında “Delikanlım” isimli albümü ile büyük ses getirmiş ve aniden Türkiye’nin en önemli söz yazarları ve yorumcularından birisi olmuştur. Bu yıllarda birçok sanatçıya hit olan şarkılar vermiş, vokaller yapmıştır.

Şarkıları

Yazdığı şarkılarda hüzün, aşk ve ayrılık konularını edinmiş olan Yıldız Tilbe şarkıları ve bestelerinde romantik konuları işlemiştir. Aşk temasını şarkılarında imgesel olarak, güçlü bir dil ile anlatmıştır. Tilbe’nin albümlerinde seslendirdiği kendisine ait besteleri dışında birçok sanatçıya verdiği onlarca bestesi vardır. Sanatçının 1994 yılından 2005 yılına kadar yayınladığı toplamda dokuz albümünde yer alan şarkılarda bu temaları görmek mümkündür. Sanatçı kariyeri süresince 2004 yılında bir ilk olarak “Yıldız’dan Türküler” adlı albümünde seçme türkülere, 2009 yılında ise “Aşk İnsanı Değiştirir” albümünde arabesk ve halk müziklerine yer vermiştir. Şarkılarında günümüzde daha sade bir dil kullanmaktadır. Tarz olarak pop ile başlamış ve repertuvarını genişleterek arabesk, halk müziği ve sanat müziği formlarını da kullanmıştır.

Wikipedia’dan alınmıştır. 

About The Author

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.