5 Şubat Kötü Tarih: Kongo ne yana düşer usta?
okuma süresi 2 dakikaEski adı Zaire olan bir memleket var, sonradan Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ne dönüştü. Esmer coğrafyanın en büyük ikinci ülkesi. Bugün, tarihlerinde epey kötü bir gün olmalı: 1885’te, Belçika Kralı II. Léopold Kongo’yu kişisel mülkiyeti ilan etmiş. Türkçede “babasının malı” tarif edilen durumun izdüşümü aslında. 1960’ta nihayet bağımsızlığını ilan eden Kongo’ya bir daha bunca kötü bir tarih yaşamamalarını temenni ederiz.
1956 yılında 5 Şubat memlekette afetlerin eksik olmadığı bir gün olmuş. Trakya’yı “soğuk” vurmuş: Meriç ve Tunca nehirleri soğuktan donarak hayatı felce uğratmış. İstanbul’da olan da soğukla alakalı ama biraz daha teferruat var. Yeşilköy ve Mecidiyeköy’e kurt inmiş. Şimdilerde istihza nesnesi olan “buralar hep dutluktu” yoksa doğru mu ki? İstanbul’da halkın ekmeksiz kaldığı detayını eklemek gerekir. Ekmeksizlik imtihanı umuyoruz ki çok uzakta kalmıştır.
Buralarda yaşanan afetleri takip eden iki yılda, ABD Hava Kuvvetleri hidrojen bombası “kaybetmiş”. Georgia sahilinde kaybolan bombaya ulaşmak da kısmet olmamış. Umudumuz sonsuza kadar kaybolmuş olması ve bomba kelimesinin çocuk oyunlarında anılan bir kelimeye dönüşmesi. Çocuklar, hiç şüphesiz şeker de yiyebilmeli.
1993’te, Türkiye’nin hafızasında olan bir trafik kazası meydana gelmiş; dönemin ANAP milletvekili Adnan Kahveci ve ailesi Bolu yakınlarında geçirdikleri trafik kazası sonucu hayatlarını kaybetmişler. Kahveci’nin oğlu kazadan yaralı kurtulabilmiş. Trafiğin her geçen gün daha çok can aldığı dünyamıza sükûnet diliyoruz.
Sözlerini Fuat Edip Baksı’nın yazdığı, makamı Hicaz olan o şahane şarkıyı hemen anımsayacaksınız: “Bir bahar akşamı rastladım size”. “Siz” hitabının en zarif kullanıldığı yerlerden biri olan bu icranın bestecisi Selahattin Pınar, 5 Şubat 1960’ta bu dünyadan göçmüş. Seyyah Hanım’ın doğumuna sevinen saki, Selahattin Pınar Beyefendi’nin ölümüne üzülmez mi? Üzülür ve ne yapar? Elbette rakı koyar. Canına değsin.