Günün Bilgisi – Çanakkaleli Melahat
okuma süresi 2 dakikaNam-ı diğer Amortisörlü Melahat; 1960-70’lerin eğlence hayatına damgasını vuran randevuevi patroniçesi.
Çanakkale’nin Çöp köyünden 1950’li yıllarda İstanbul’a geldi. Bu yüzden Çanakkaleli Melahat namıyla tanındı. Önceleri başkalarının yerlerinde çalışırken Beyoğlu Hasnun Galip Sokak’ta kendine ait ilk randevuevini açtı.
Meyhaneden çıkan hovardaların soluğu aldığı bu mekânı sık sık polis basar ve mühürlerdi.
Aynı dönemde faaliyet gösteren Lüks Nermin gibi kollanmayan Melahat’in tek çaresi rüşveti artırmaktı. Böylece ön kapıdaki mührü bozmadan arka kapıdan çalışmaya devam ederdi.
Sonunda polis rüşvetinden illallah deyince, jandarmanın sorumluluk bölgesi olan İstanbul kırsalına çekildi.
Menekşe tren istasyonunun yakınında, deniz manzaralı bir yamacın dibindeki dere kenarında üç katlı bir mermer saray yaptırdı. Gece gündüz demeden harıl harıl çalışan bu mekândaki makam odasının duvarında Türkiye mülkî taksimat haritası ve alçıdan Atatürk büstü bulunuyordu. Mermer sarayın yanı başında ise salaş bir gazino vardı. Bu uvertür
kısımda sadece hacıağa denen cüzdanı yüklü müdavimler ve koyun tüccarı tabir edilen taze Anadolu zenginleri ağırlanırdı. Âlem gazinoda kurulan rakı sofrasında başlar, amaca uygun olarak döşenmiş sert yataklı odalarda devam
ederdi. Melahat burada genç âşıklarından Tombalacı Ceylan tarafından bıçaklanarak öldürüldü.
Rakı Ansiklopedisi‘nden alınmıştır.