22 Şubat Kötü Tarih – Kokoschka’nın Hitler’le imtihanı

okuma süresi 2 dakika
1980’de Avusturyalı ressam, şair ve oyun yazarı Oskar Kokoschka hayata veda etmiş. Resimlerini hususi olarak çok sevdiğimiz Kokoschka’nın hayatında çok enteresan bir kesişme var. 1905’te sonradan dünya tarihinin en namlı zalimlerinden biri olacak Adolf Hitler’le beraber Viyana Akademisi’nin resim sınavına girmiş.

1942’de Avusturyalı yazar Stefan Zweig, Brezilya’nın Petropolis kentinde eşiyle birlikte intihar etmiş. Bu “birlikte intihar”lar Zweig ve eşiyle sınırlı değil malum. İktisat düşünürü Andre Gorz ve eşinin intiharı, Lafargue ile eşinin intiharı… Bunu hiç şüphesiz “kötü tarih” olarak kaydediyoruz. Saygı duymayı ihmal etmeyerek.
1944’te Birleşik Amerika savaş uçakları, Hollanda kentleri Nijmegen, Arnhem, Enschede ve Deventer’i ‘yanlışlıkla’ bombalamış; sadece Nijmegen’de 800 kişi ölmüş. Şimdi biz buna ne diyelim? Kalbi olan, buna ne desin? Sussun mu, haykırsın mı? İşte nida, işte fısıltı.
1980’de Avusturyalı ressam, şair ve oyun yazarı Oskar Kokoschka hayata veda etmiş. Resimlerini hususi olarak çok sevdiğimiz Kokoschka’nın hayatında çok enteresan bir kesişme var. 1905’te sonradan dünya tarihinin en namlı zalimlerinden biri olacak Adolf Hitler’le beraber Viyana Akademisi’nin resim sınavına girmiş. Sınavı Hitler değil, Kokoschka kazanmış. Tersi olsa, dünya tarihi nasıl olurdu acaba, diye düşünmeden edemiyor insan.
1987’de Amerikalı büyüğümüz Andy Warhol göçmüş buralardan. Genç yaşında. Mevcut plastik sanatlara ziyadesiyle müdahale ettiği malum olan Warhol’u bütün takıntılarıyla seviyoruz. Ehlikeyifler olarak selamlıyoruz kendisini.
Ve memleketten bir ölüm. Çok değil, 2005’te Nermi Uygur aramızdan ayrıldı. Matbuat dünyasının gördüğü sıkı denemecilerden biriydi rahmetli Nermi Bey. Hüzünle ve özlemle anıyoruz kendisini.

About The Author

Diğer yazılar

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.