Günün Bilgisi – Pandeli
okuma süresi 2 dakikaTam adı Pandeli Çobanoğlu; İstanbul’da geleneği hâlâ devam eden ünlü lokantacı. Niğde kökenli bir Rum olan Pandeli, 13 yaşlarındayken İstanbul’a gelmiş, yamaklıktan başlayarak aşçılık sanatının bütün hünerlerini öğrenmiş ve 1930’lu yılların başında ünlü Pandeli Lokantası’nı Eminönü’nde eskiden Yağ İskelesi denen mevkide [bugünkü İstanbul Ticaret Üniversitesi] bulunan üç katlı bir binada açmıştır. Az ama hepsi lezzetli olan, Pandeli’nin kendi elleriyle seçtiği taze sebzeler, en iyi yağ ve etle mevsimine göre hazırlanan yemekleri, lokantanın ününe ün katmış; dönemin devlet adamları, yazar-çizer takımı müşterisi olmuştur.
Pandeli, bâde-perest ve hoş-meşrep bir kişi olarak elinde kadehi lokantada masalar arasında dolaşır, her masayla ilgilenir, masadaki eksikleri hemen tamamlatır, müşterileriyle saygılı bir şekilde şakalaşırdı; bu nedenle de çok sevilen bir patrondu. Trajik 6-7 Eylül olayları sırasında lokantası yerle bir edilen Pandeli, bir ara Atina’ya göç etmek istemişse de dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın “İstanbul’a muhakkak bir Pandeli gerekir” demesi üzerine kaldı ve kendisine tahsis edilen ve bugün hâlâ faaliyetine devam eden Mısır Çarşısı’ndaki yerine taşındı. Açılış töreninde Celal Bayar da bulundu.
1967’da öldükten sonra lokantasını, 15 yaşında Pandeli’nin yanına girmiş ve onun yanında uzun yıllar çalışmış Cemal Biberci devraldı. Pandeli geleneği, 69 yıl bu lokantada çalışan aşçı İsmail Demir’in yetiştirdiği ustalar tarafından günümüze kadar sürdürüldü. Pandeli’nin damatlarından Hiristo Pedru ve torunu Pandeli Pedru da usta aşçılar olarak tanınmıştır.
Rakı Ansiklopedisi‘nden alınmıştır.