Günün Bilgisi – Taksim Belediye Gazinosu

okuma süresi 2 dakika
Taksim Gezisi’nde bir dönem çok rağbet gören gazino. 1940’ta, vali ve belediye başkanı Lütfi Kırdar’ın davetiyle İstanbul’a gelen Rumen Jorgolescu tarafından alafranga müzik ağırlıklı bir gazino kimliğiyle hizmete açıldı.

Taksim Gezisi’nde bir dönem çok rağbet gören gazino. 1940’ta, vali ve belediye başkanı Lütfi Kırdar’ın davetiyle İstanbul’a gelen Rumen Jorgolescu tarafından alafranga müzik ağırlıklı bir gazino kimliğiyle hizmete açıldı. Elmadağ’daki Kordon Blö gece kulübü de, aynı şahsın bir başka girişimiydi. Taksim Belediye Gazinosu’nun büyük salonunda, orkestra sahnesi, bir dans pisti ve pisti üç yandan  çevreleyen yüksekçe yemek bölümü bulunuyordu. Her akşam ayrı bir programın düzenlendiği bir  pavyon ve Boğaziçi’ne bakan yazlık varyete bahçesi ve teras da Taksim Belediye’nin bir parçasıydı.

İsmet Sıral Orkestrası, İlham Gencer-Ayten Alpman ikilisi, yabancı revüler ve vedetler gazinonun  kalburüstü misafirlerinin gözdesiydi. Sahnesinden Ruhi Su da geçmişti. 1960’ların başından itibaren Emin Yeyman ve Fahrettin Aslan’ın ortaklığına geçen gazino, Maksim’in kardeşlerinden biri haline  geldi. Zeki Müren, Behiye Aksoy burada boy gösterdi, Kervansaray gibi kulüplerde büyük ilgi gören  Orhan Boran, skeçleriyle ilk alaturka gazino deneyimini burada yaşadı. Dalida, Charles Aznavour  gibi uluslararası starlara da sahnesini açması, Avrupai yüzünün tamamen kaybolmadığının  göstergesiydi.

TAKSIM BELEDIYE GAZINOSU-FOTOKABI
Gazino arsası, 1950’lerin ortalarından itibaren Hilton ayarında lüks bir otelin inşası  yönünde pazarlıklara ve projelere konu oldu. Sonunda 1967 yılında yıkılan gazinonun yerinde  Sheraton Oteli (bugünkü Ceylan Intercontinental) yükseldi. Taksim Belediye Gazinosu, aynı isimle, Taksim Gezisi’nin Cumhuriyet Caddesi tarafında, kod farkından yararlanılarak yapılan dükkânların  ve sanat galerisinin üzerinde, 60’ların sonundan itibaren uzun süre faaliyet gösterdi. Ama daha  ziyade okul, şirket ve dernek balolarının, siyasi parti toplantılarının, defilelerin, kongrelerin ve  düğünlerin mekânı olarak isim yaptı. Nitekim artık burası, gazino dekorunu korumakla birlikte,  Beyoğlu Evlendirme Dairesi’dir.

Rakı Ansiklopedisi‘nden alınmıştır.

 

About The Author

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.