Günün Bilgisi – Neşet Ertaş
okuma süresi 2 dakikaNice türküsü dillere düşen Kırşehirli bozlak ustası, halk ozanı. Eserlerinde Garip mahlasını kullanan Ertaş, Abdalların son temsilcilerindendir. Babası Muharrem Ertaş’ın yanı sıra Çekiç Ali ve Hacı Taşan’ın izini sürdü, onların geleneğini bugüne taşıdı. 60’lı yıllardan itibaren sayısız kayda imza attı, radyo emisyonlarına katıldı. Sesi ve sazını nasihat eder gibi kullandı. 70’li yıllarda Mühür Gözlüm, Zahidem, Neredesin Sen, Gel Yanıma Gel, Gönül Dağı, Kendim Ettim Kendim Buldum gibi türküleri Erkin Koray, Zeki Müren, Selda, Barış Manço, Cem Karaca, Neşe Karaböcek ve daha pek çok sanatçı tarafından seslendirildi. En popüler zamanlarında bile düğünlerde çaldı, gözlerden uzakta sessiz, sakin bir hayat yaşadı. Gesi Bağları türküsünün rakılı versiyonunu o yıllarda plak yaptı:
Gesi bağlarından gelsin geçilsin
Kurulsun masalar, rakı, konyak içilsin.
Sahnede rakısı hep yanındaydı. 1976’da alkolün etkisiyle parmaklarında uyuşukluklar başladı, tedavi görmek için Almanya’ya gitti ve uzun süre Köln’de yaşadı.
90’larda adeta yeniden doğdu, toplu eserleri CD’ye basıldı. Ne kadar bestesi olduğu sorulduğunda, “halkımız kaç türkümüzü kabullendiyse o kadar” cevabını verecek kadar mütevazı bir gönül adamı olan Ertaş, memleketin en politik döneminde bile gönül türküleri söyledi. Sihri, “Kalpten kalbe bir yol vardır görünmez / Gönülden gönüle gider yol gizli gizli” dizelerinde saklı.
Rakı Ansiklopedisi‘nden alınmıştır.