Günün Bilgisi: Tezgâh
okuma süresi 1 dakikaGedikli meyhanelerde kapıdan girilince sağda veya solda bulunan, arkasında mastorinin görev yaptığı, önünde tektekçilerin demlendiği uzun mermerden içki ve meze galerisi, bir tür bar.
Meyhanelerin bir kenarına büyük şarap fıçıları, diğer kenarına tezgâh konurdu. Tezgâh üstünde rakı, şarap kadehleri ve su bardakları bulunurdu. Ayrıca ayakta birkaç tek içip gidecek müşteriler için hazırlanmış, içinde fasulye piyazı, lahana turşusu, beyaz peynir, zeytin, leblebi gibi mezeler bulunan tabaklar tezgâh üstüne sıralanırdı. Tezgâhın arkasındaki oymalı raflara güğümler, testiler, kulplarından asılmış farklı boylarda ibrikler dizilirdi. Bunlar tezgâhın süsleriydi.
Tezgâh başı ikindiden itibaren dolardı. İlk gelenler dört kaşlı denen esnaf kalfaları olurdu. Akşamcı ustalarıyla karşılaşmamak için hava kararmadan giderlerdi. Akşam ile yatsı arasında tezgâh başı, yaşını başını almış bahçıvan, ırgat, uşak, kayıkçı, gemici, tulumbacı takımına kalırdı. Çoğu bekârdı, ama içlerinde evlendikten sonra akşamcılığa vurmuş, o zamanın tabiriyle “altın adını bakır yapmış” olanlar da bulunurdu.
Rakı Ansiklopedisi‘nden alınmıştır.