Ceylan Ayık da burada! “Rakı Sofrasına Mezeler”
okuma süresi 4 dakikaPeynirin Çeşitli Halleri
Madem ki bu ilk meze yazısı olacak o zaman rakı sofralarının olmazsa olmazı, 101 dersi, kral ve kraliçesi, A’sı B’si… nasıl demek isterseniz artık öylesi kavun ve peynirden başlayalım.
Rakı sofrasında peyniri ve kavunu biraz farklı bir şekilde sunmak için çok basit ve lezzetli bir tarif olacak. Bu ve pek çok başka mezeler için başucu kitabım Gökçen Adar’ın Mutfakta Dört Mevsim serisi.
İlk tarif kavun çanağında fesleğenli beyaz peynir, “İlkbahar-Yaz” kitabından ve hem sunum olarak nefis, hem de lezzet olarak.
Kavun Çanağında Peynir
Malzemeler (4-6 kişilik)
• 1 kalıp yağlı, sert beyaz peynir
• 1 çay bardağı zeytinyağı
• 2 diş sarımsak
• 1 dal kekik (ben kurusunu kullandım)
• 1 küçük dal biberiye
• 1 parça limon kabuğu
• Dilerseniz kırmızıbiber ve karabiber
Servis Malzemesi
2 adet iri sert domates (isteğe bağlı, ben ikinci seferde koymadım, kışın da çeri-minik domatesler olabilir)
½ demet fesleğen
2 yemek kaşığı çam fıstığı
1 adet orta boy kavun
½ adet limon
Yapılışı
• Beyaz peyniri ufak küpler halinde doğrayın. Çukur bir kaba koyun, üzerine zeytinyağı, ezdiğiniz sarımsağı, baharatları ve limon kabuğu parçalarını koyun, karıştırın. Mümkünse buzdolabında 3-4 saat bekletin. Dinlendikten sonra peynir kabındaki biberiye, kekik dalları ve limon parçalarını alın. Aceleniz varsa kuru baharatlarla ve azıcık limon rendesi ile marine edin.
• Domatesleri eğer büyüklerse kabuklarını soyun ve minik minik doğrayın. Büyük bir kapta peynirle karıştırın. Üzerlerine kıyılmış fesleğen, fıstık, limon suyu ve ihtiyaç varsa tuz ekleyin (yani peyniriniz yeterince tuzlu değilse) ve tüm malzemeyi karıştırın.
• Kavunu enlemesine ortadan ikiye bölün ve içindeki çekirdekleri alın. Biraz kavunlu kısımdan da alarak iç hacmini büyütün. Alırken eğer varsa dondurma kaşığı, yoksa normal tatlı kaşığı ile top-top alabilirseniz, bunu da peynirli karışıma ilave edebilirsiniz.
• Alt kısmını da tabağa düzgün oturması için kesin. Kavun çanaklarını servis tabağına yerleştirip içlerine peynirli karışımla doldurun.
Ben bir defasında da sadece peynirli ve kavunlu bir versiyon yaptım ve mini kavunlarda sundum, rakısever arkadaşlarım epeyce hoşlandı bu işten!
Aynı sofrada başka bir peynir türünü sunmak için de, yine aynı kitaptan şu tarifi tavsiye edebilirim… Yapılışı biraz bulmaca gibi, ayık kafa ile yapmanızı öneririm!
Peynirli Biber Geçmeleri
Malzemeler (4-6 kişilik)
2 adet dolmalık renkli biber(kırmızı-sarı ya da yeşil)
1 adet çarliston biberi ya da çarliston benzeri kırmızı etli biber
Birinci harcın malzemeleri
* 2 kahve fincanı ezilmiş beyaz peynir
* 1 tatlı kaşığı domates salçası (ben biber salçası kullandım)
* 2 yemek kaşığı dövülmüş ceviz
* 1 diş sarımsak
* 2 yemek kaşığı zeytinyağı
İkinci harcın malzemesi
*2 kahve fincanı lor peyniri
*2 yemek kaşığı süzme yoğurt
*1 yemek kaşığı ince kıyılmış dereotu
Hazırlanışı
– Listede verilen birinci harç malzemeleri ile ikinci harç malzemelerini ayrı ayrı kaplarda karıştırın.
– Dolmalık biberlerin sap kısımlarından kapak kaldırıp atın. Diplerine, bıçakla, yaklaşık 2 cm çapında delik açın.
– Çarliston biberlerin içlerini yarıya kadar birinci harç ile doldurun. Sivri ucunu dolmalık biberin sap kısmından geçirip, dibindeki delikten çıkarın ve ortalayın. Gerekirse harçtan biraz daha ilave edin.
– Dolmalık biber ile çarliston biber arasındaki boşluğu ikinci harç ile doldurun. Çarliston biberlerinin dip ve tepesini, boyu dolmalık biberle aynı olacak şekilde kesin. Buzdolabında en az 6 saat bekletin (ki sertleşsin ve siz dilimlerken parçalanmasın).
– Aynı işlemi bu defa çarlistonun içine ikinci harç, çarlistonla dolmalık biber arasına da birinci harçtan koyarak yapın.
– Beklemiş geçmeli biberleri, keskin ve büyük bir bıçakla dikkatlice dilimleyin.
– Dilimleri tabağa renkli renkli dizebilirsiniz…
Eğer harçtan artarsa kızarmış ekmek dilimlerinin üzerine koyabilirsiniz ya da sadece biberlerin içine doldurarak yine dilimleyerek kullanabilirsiniz. Olmadı kaşık kaşık oturup yersiniz!
Sofranızda muhabbet, lezzet ve keyif bol bol olsun!
Kimdir
Ceylan Ayik, ceylanayik.blogspot.com ve fitgurme.com bloglarının sahibesi, rakısever. Uzun yıllar profesyonel kariyerini pazarlama alanında sürdürdükten sonra şimdilerde Cenevre’de iki oğlunun, evinin ve yeni yaşantısının peşinden koşan bir meraklı…