Günün Bilgisi – Degustasyon

okuma süresi 2 dakika
Beyoğlu’nda bir dönemin çok tutulan ve sevilen lokantası.

Beyoğlu’nda bir dönemin çok tutulan ve sevilen lokantası.

Çiçek Pasajı’nın İstiklal Caddesi’ne bakan kısmında tam köşedeydi. 1919’da Degustasyon’un yerinde Lokanta Ritz vardı. 1921’de İtalyan Bakkaliyesi oldu ve mekânın bir bölümünde Maurandi adlı eski İtalyan subayı bir kafeterya açtı. Kafeterya sonra lokantaya çevrildi ve Degustasyon adını aldı. Toto diye çağırılan aşçısı Antonio, Degustasyon’u kısa sürede üne kavuşturdu.

Maurandi 1923’te lokantayı Edmondo Morrigi adlı bir başka İtalyan’a devretti ve kapanıncaya kadar onun ailesinden gelen kişiler tarafından işletildi. Lokantanın en parlak dönemi 1930-1960 arasıdır.

Degustasyon’a İstiklal Caddesi’ndeki çift kapıdan birkaç basamak çıkılarak girilirdi. Kapının iki yanındaki vitrinler kaldırıma doğru çıkıntı yaptığından lokantanın caddeye bakan bölümleri sanki balkon gibiydi. Ayrıca içeride güzel bir merdivenle çıkılan gerçek bir balkon vardı. Degustasyon’un yemekleri çok çeşitli değildi, ama çok lezzetliydi. Her gün yeni menü hazırlanır ve kapıya asılırdı. Hepsi Rum olan beş garson, işini iyi yapan, müşterileri tanıyıp isteklerini bilen efendi kişilerdi. Kasanın idaresi ailenin damadı Marcello’daydı. Mutfağı ise yılların emektarı Arif Usta yönetirdi.

DEGUSTASYON - 1925, PSST DERGISI 1925, GOKHAN AKCUEA KOLL

Degustasyon’un müşterileri pek değişmezdi. Hepsi efendi, çelebi, adabıyla içmesini bilen kişilerdi. Ahmet Haşim, Yahya Kemal, Ercüment Ekrem Talu, Tarık Buğra, Eşref Şefik, Münir Nurettin, Sait Faik gibi sanatkârların yanında, dönemin başbakanı Adnan Menderes ile bakanlarından Samet Ağaoğlu, lokantanın sadık müşterilerindendi.

Koçu ise İstanbul Ansiklopedisi’ndeki övgü dolu Degustasyon maddesinin sonuna bir ek koyarak “zamanımızın şımarık uydurma âdetlerine ayak uydurduğu” için lokantayı eleştirdi. Kastettiğiyse, rakıyı eskisi gibi geleneksel kadehlerde değil, limonata bardağı denen ince uzun cam bardaklarda, yani bugünün rakı bardağında servis etmeleriydi.

Özellikle 1970’lerden sonra Beyoğlu’nun eski havasını yitirmesi, yeni moda yerlerin açılması ve en önemlisi kadronun değişmesiyle Degustasyon iyice sönükleşti; artık eski müşteriler de güzel atlara binip başka diyarlara gitmişlerdi. 10 Mayıs 1970’te Çiçek Pasajı çökünce bütün meyhanelerle birlikte Degustasyon da kapandı. Pasaj onarıldıktan sonra bir daha açılmadı.

Rakı Ansiklopedisi’nden alınmıştır.

About The Author

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.