Günün Bilgisi – Müsabaka

okuma süresi 2 dakika
Yarışma. Tabii burada söz konusu olan bambaşka bir yarışma: Bakkalların “en güzel rakı ismini bulma” müsabakası.

Müsabaka: Yarışma. Tabii burada söz konusu olan bambaşka bir yarışma: Bakkalların “en güzel rakı ismini bulma” müsabakası.

28 Nisan 1930 tarihli Vakit gazetesi Bakkallar Kooperatifi’nin piyasaya çıkaracağı rakılara aradığı isimler için açtığı müsabakanın sonuçlandığını duyuruyordu. Ancak yarışma süreci hayli tantanalı geçmişti. Kooperatif önce Altınkum, Esnaf ve Moda adlı üç rakı markasını üretmek için İnhisar İdaresi’ne [bkz. Tekel] başvurmuştu. Ne var ki, kurum daha önce Altınkum isminde bir rakı çıkarmaya teşebbüs ettiğini bildirmiş, karışıklık olmasın diye bu isimden vazgeçilmişti. Yeni bir isim gerekiyordu. Ama bulunan isimler “kulağa hoş gelmediği” için bakkallar arasında bir müsabaka düzenlemeye karar verildi. Kooperatifin bürosuna müracaatlar yağmaya başladı:

“Teklif edilen isimler arasında Küp, Yandım Allah gibi orijinalleri, Bekri Mustafa gibi tarihileri, Son Hatıra gibi şairane olanları vardı.” Sonunda müsabaka nihayete erdi. “Hususla alâkadar bir zat” Vakit muhabirine şunları söyleyecekti: “Gazetelerin neşriyatı bizim başımıza iş açtı, her gün binlerce kişiyi savmak için uğraştık. Bunlar içinde bulduğu isme mukabil mühim bir para isteyen olduğu gibi iki şişe rakıya rıza gösterenler vardı. Fakat biz bunlara aldırmadık, rakılarımıza Bebek, Esnaf, Moda isimlerini taktık.”

Rakı Ansiklopedisi‘nden alınmıştır.

About The Author

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.