Antalya usulü piyaz
okuma süresi 2 dakikaİstanbul’da köftenin yanına ilk defa piyaz istediğimde şaşırmıştım. Duru suda haşlanmış soğuk kuru fasulyeyi çoban salatasının üstüne koyup getirmişler. Sosunun nerede olduğunu sorduğumda da garson sirke ve zeytinyağını masaya bırakıp gitmişti. Yaşadığım hayal kırıklığını anlatmak zor.
Çocukluğumun geçtiği Antalya’da piyaz, haşlanmış kuru fasulyenin üstüne tahin, zeytinyağı, sarımsak, limon suyu ve sirkeden yapılan bir sos dökülerek yapılır ve domates, kuru soğan, haşlanmış yumurta, limon ve maydanozla süslenir. Ilık olarak sofraya getirilir.
Eğer bir Antalyalıya yaptırma şansınız yoksa Burdur şiş satan lokantaları bulun. Burdur şiş zaten ayrı bir lezzet. İnce ve enli şişlerdeki baharatsız köfteyi kömür ateşinde pişirdikten sonra üstüne bol kimyon atıp getiriyorlar. Isıtılmış pide, közde biber ve soğanla nefis oluyor. Hele de pidesini piyazın sosuna batırınca…
Üstüne ne yiyeceğim derseniz, Arap kadayıfı en güzeli. Başka yörelerde şaklak, yassı kadayıf, taş kadayıf olarak da anılıyor. Tatlının hamur kısmı, hazır olarak satılıyor yufkacılarda. İçine tarçınlı ceviz koyuluyor, yumurtaya bulandıktan sonra kızgın ateşte pişirildikten sonra şerbete yatırılıyor. Adından da anlaşılacağı üzere, Arap kökenli bir tatlı. Lübnan’da da karşılaşmıştım. İstanbul’da denemek isterseniz, Kadıköy’deki balık pazarında birkaç yerde satıyorlar hamurunu. Basit ve çok güzel bir tatlı.
Bu yaz Antalya’ya gidecek olursanız, sadece güneşe ve denize değil, piyaza, şişe ve kadayıfa da bir şans verin.